Wysłany: Czw Kwi 03, 2008 14:17 [R75] Ile oleju w automacie Jatco
Typ: V6 Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 2.5 Rok produkcji: wszystkie
Mam silnik 2.5 w R75 i ile mam wlać oleju do automatu po spuszczeniu starego ? I jeszcze jedno czy na samej skrzyni sprawdze poziom oleju Silnik se skrzynią mam na wierzchu. Pomóżcie.
[ Dodano: Czw Kwi 03, 2008 15:18 ]
I jak dokładnie nazywa się moja skrzynia. Katalogow ? Autko z 2000 roku.
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Wto Gru 07, 2010 12:06, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Czw Kwi 03, 2008 14:17 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Wysłany: Czw Kwi 03, 2008 14:43 Re: [R75 2.5 ] Ile oleju w automacie Jatco
MarcinRad napisał/a:
I jeszcze jedno czy na samej skrzyni sprawdze poziom oleju Silnik se skrzynią mam na wierzchu.
poprawnego poziomu oleju w skrzyni automatycznej nie sprawdzisz przy unieruchomionym silniku, noc chyba, ze jest jakis bagnet, z którym ja nigdy sie nie spotkałem w żadnym aucie.
jeśli nie ma bagnetu do skrzynki to olej uzupełnia sie do momemtu jego "przelania" ale tylko przy włączonym silniku, gdyż olej jest "zasysany" do sprzęgła hydrokinetycznego i to dużo, myślę że nawet ponad dwa litry.
tak więc obecnie wlej olej ile to możliwe, zamontuj silnik wraz ze skrzynią do samochodu i następnie odpal go i wtedy uzupełniaj smarowidło do momentu aż przez otwór przelewowy olej zacznie wylatywać, po wszystkim zakręć korek i ciesz się jazdą.
powodzenia
[ Dodano: Czw Kwi 03, 2008 15:58 ]
PHJOWI napisał/a:
kup u tomiego jest dużo tańszy.
tego co opisuję nikomu nie sugeruję, ale nigdy nie lałem do skrzyni drogiego oleju jak ten np na aukcji. stosowałem powszechnie dostępny polski ten co do wspomagania, "przebrykałem" na nim kilkdziesiąt tysięcy km i skrzynka śmigała bez najmniejszego zarzutu.
oczywisci nie ulega dyskusji, ze lepszy jest olej oryginalny lub naprawdę dobrej marki, ale czy zawsze warto
zależy to od zasobności portfela i indywidualnego wyboru.
Pomógł: 317 razy Dołączył: 02 Kwi 2007 Posty: 2766 Skąd: NOWE MIASTO N/W wlkp
Wysłany: Czw Kwi 03, 2008 19:42 Re: [R75 2.5 ] Ile oleju w automacie Jatco
rolando napisał/a:
MarcinRad napisał/a:
I jeszcze jedno czy na samej skrzyni sprawdze poziom oleju Silnik se skrzynią mam na wierzchu.
poprawnego poziomu oleju w skrzyni automatycznej nie sprawdzisz przy unieruchomionym silniku, noc chyba, ze jest jakis bagnet, z którym ja nigdy sie nie spotkałem w żadnym aucie.
jeśli nie ma bagnetu do skrzynki to olej uzupełnia sie do momemtu jego "przelania" ale tylko przy włączonym silniku, gdyż olej jest "zasysany" do sprzęgła hydrokinetycznego i to dużo, myślę że nawet ponad dwa litry.
tak więc obecnie wlej olej ile to możliwe, zamontuj silnik wraz ze skrzynią do samochodu i następnie odpal go i wtedy uzupełniaj smarowidło do momentu aż przez otwór przelewowy olej zacznie wylatywać, po wszystkim zakręć korek i ciesz się jazdą.
powodzenia
[ Dodano: Czw Kwi 03, 2008 15:58 ]
PHJOWI napisał/a:
kup u tomiego jest dużo tańszy.
tego co opisuję nikomu nie sugeruję, ale nigdy nie lałem do skrzyni drogiego oleju jak ten np na aukcji. stosowałem powszechnie dostępny polski ten co do wspomagania, "przebrykałem" na nim kilkdziesiąt tysięcy km i skrzynka śmigała bez najmniejszego zarzutu.
oczywisci nie ulega dyskusji, ze lepszy jest olej oryginalny lub naprawdę dobrej marki, ale czy zawsze warto
zależy to od zasobności portfela i indywidualnego wyboru.
już naprawiałem klientom skrzynie po właśnie tych tanich olejach , w manualnych można kombinować ale z automatem nigdy.
_________________ SERWIS ROVER MG TESTER MG ROVER T4 TEL:
0504045682 Z BRAKU CZASU RZADKO JESTEM NA FORUM , NAJLEPIEJ DZWONIĆ PO 18
Ostatnio zmieniony przez piter34 Pon Kwi 07, 2008 10:21, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum