Wysłany: Nie Mar 30, 2008 08:18 [R416] Remont lub wymiana silnika
Typ: Si Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.6 Rok produkcji: 1999
Witam
Kupiłem roverka z uszkodzonym silnikiem co opisałem tutaj: http://forum.roverki.eu/viewtopic.php?t=24557
Silnik już wyjęty. I teraz mam dylemat. Czy kupić silnik czy remontować.
Wymieniając silnik który zakładając, że dostanę z pewnego źródła, będę zapewnę musiał jeszcze trochę kasy dołożyć na paski, może HGF i jeszcze kilka rzeczy o których nie mam pojęcia ale ufam mechanikowi.
Remontując swój silnik wymienie panewki, zrobie szlif wału, głowicy, nową uszczelkę itd...właściwie kapitalny remont. Pewnie więcej będzie mnie to kosztowało niż wymiana ale czy nie będę miał "nowszego" wówczas silnika??
Co lepiej zrobić?
Jeśli już zdecyduję się na remont to poradzcie co powinienem zrobić. Ufam mechanikowi ale lubię wiedzieć też swoje rozmawiając z nim. Na przykład nie wiedział, że istnieje uszczelka nowego typu (na codzień robi różne auta więc wiedzieć nie musi), pokazałem mu również instrukcje sprawdzenia szpilek silnika. Co jeszcze mogę mu podpowiedzieć??
pozdrawiam
przemek
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Sro Sty 12, 2011 23:15, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Nie Mar 30, 2008 08:18 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
jak przeczytalem sobie opis silnika i dobor panewek oraz grupy selekcyjne itp. to jakos nie mam przekonania do jego remontu
sam producent nie przewiduje zadnych szlifow
wiec czesci o ile sa , sa to pewnie zamienniki, a im jakos nie ufam
_________________ Pozdrawiam Andrzej
Rover 800, byl 214 Si 95
FSO 125p 1.4 16V MPI
Jawa 350
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum