Wysłany: Wto Kwi 22, 2008 19:41 [R623] Czasami pali sie żółta kontrolka "Silnik
Typ: Si Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 2.3 Rok produkcji: 1995
Czasami w trakcie jazdy zapala sie żółta kontrolka silnika lub jak sie to nazywa "chek engine" ( chyba tak). zapala sie rzadko, ale sie zapala. jak zgasze silnik i ponownie odpale juz sie nie zapala. czy ktoś wie o co moze chodzić??
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Sob Sty 22, 2011 22:22, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Wto Kwi 22, 2008 19:41 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Możesz odczytać kod błędu - wtedy będziesz wiedział o co chodzi.
Jeśli masz instalację gazową to błąd ten jest generowany np. gdy instalacja jest źle wyregulowana i silnik dostaje za bogatą lub za ubogą mieszankę (np. przy ostrym przyspieszaniu).
Po wyłączeniu silnika i powtórnym włączeniu wszystko jest ok dopóki znów nie zajdą złe warunki
PS. Czy masz instalację LPG II gen. firmy Lovato, Twój Roverek jest biały i przyjechał spod Rzeszowa?
_________________ Pozdrawiam, Maciek (podWawa - WPR)
Obecnie MX-5 NC '07, XC60 'Słoń 2' i wózek na zakupy (Fabia III)
Były 2*R623Si Lux '95 LPG, R827Si '93 LPG, R416 Si '99 LPG, MX-5 '92 i kilka innych nieroverków
a skąd wiesz ze mam go spod rzeszowa i jest biały??!!
Bo prawdopodobnie od marca 2002 do stycznia/lutego 2003 byłem jego właścicielem, założyłem mu LPG, przejechałem nim 26 kkm i zrobiłem mu spora krzywdę w okolicach bagażnika.
Końcówka nr VIN to 811?
Meliniarz666 napisał/a:
czyli moze być to zwiazane ze podczas przyspieszania dostaje np. za mało powietrza??
Tak, to może być przyczyną.
Były 2*R623Si Lux '95 LPG, R827Si '93 LPG, R416 Si '99 LPG, MX-5 '92 i kilka innych nieroverków
Odczytaj kody błędów. Odsyłacz do instrukcji jest w technicznym FAQ na stronie klubowej.
piter34, czy Ty czasem czytasz poprzednie posty, czy aż tak bardzo polujesz na "pomógł"?
Chyba za bardzo zaaferowałem się wątkiem dotyczącym tego, że to Twój poprzedni 623...
Meliniarz666 napisał/a:
czyli moze być to zwiazane ze podczas przyspieszania dostaje np. za mało powietrza??
W R827 z instalacją LPG (dokładnie taką jak u Ciebie, jeśli to rzeczywiście "moje" autko) "check engine" zapala się, gdy próbuje przyspieszać, gdy kończy się gaz - jest go za mało i mieszanka staje się zbyt uboga, komp PGM-FI sobie z tym nie radzi i sygnalizuje błąd.
Na Twoim miejscu, jeśli tego ostatnio nie robiłeś) zacząłbym od sprawdzenia i wymiany filtrów gazu, bo jeśli sa przytkane to taki będzie efekt (koszt to chyba 8 zł).
Spróbowałbym też dokładnie określić sytuację, w których "check engine" się zapala - to może wytłumaczyć o co chodzi.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum