Wysłany: Sro Kwi 16, 2008 21:43 [R400] Zaślepki w desce
Typ: wszystkie Rodzaj silnika: wszystkie Pojemnosc silnika: wszystkie Rok produkcji: wszystkie
Witam wszystkich Roverzystów
Może mi ktoś bardziej doświadczony powiedzieć co jest montowane w miejsce zaślepki obok regulacji lusterek i wysokości świateł ?
Nawet w RAVE nie znalazłem...
Drugie pytanko... w jakie wersji wyposażenia montowane były podgrzewane fotele ?
Wiem, że w 45 były, a w 400
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Pią Sty 14, 2011 00:37, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Sro Kwi 16, 2008 21:43 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Też się zastanawiałem nad tą zaślepką, jak i również innymi zaślepkami - przyciski pod zegarami, na konsoli środkowej, przy lampce sufitowej.
Zastanawiałem się czy w Roverkach było coś montowane w te miejsca.
Wiem, że przy lampce sufitowej było sterowanie szyberdachem, zaś przy zegarach włącznik halogenów...
Być może w pozostałe miejsca były wykorzystane tylko w Hondzie. A może i nie...
Może posiadacze R400 z pełnym wyposażeniem zdradzą nam te tajemnice....
Zapomniałem dodać, że przy regulacji lusterek znajduje się wskaźnik ilości gazu w Roverach LPG Edition
Zaślepka pod zegarami to halogeny przód/tył z lewej strony i tempomat w R420 z prawej, co obok tempomatu nie wiem...
zaślepki w konsoli to klima (jeśli nie masz) po lewej i podgrzewanie foteli (2 środkowe). Obok lampki to szyber dach (po prawej)
Co jest w zaślepce po lewej stronie lampki niestety nie wiem...
Zaślepka pod zegarami to halogeny przód/tył z lewej strony i tempomat w R420 z prawej, co obok tempomatu nie wiem...
zaślepki w konsoli to klima (jeśli nie masz) po lewej i podgrzewanie foteli (2 środkowe). Obok lampki to szyber dach (po prawej)
Co jest w zaślepce po lewej stronie lampki niestety nie wiem...
Klimę oczywiście mam
Hmm.. czyli jednak były podgrzewane fotele..
Rozumiem, że dwa przyciski, ponieważ osobno załączany jest prawy i lewy fotel?
Na marginesie po co komu podgrzewane fotele? Przyjemne toto?
O tempomacie nie pomyślałem.. Tempomat był w wersji 420 benzyna?
Czujesz ciepło na całym ciele a nie musisz nagrzewać całego samochodu...
Jeśli ktoś ma w domu ogrzewanie podłogowe wie o czym mówię
Włączniki do foteli były oddzielne dla kierowcy i pasażera. Są pokazane w Rave, ale nie widziałem tego w żadnym R400 w którym siedziałem... niestety chyba tylko niektóre wersje ze skórą...
Tempomat w benzynie i dieslu... ale też tylko bogate wersje...
Obok lampki w zaślepce po prawej (szyber po lewej) powinna powinna być lampka do czytania mapy
Zaślepka po prawej stronie zegarów, nawet jeśli nie ma tempomatu, to spryskiwacze reflektorów.
Dobra dumka z tą Hondą
Szkoda, że wszystkie te luksusy występują niestety niezmiernie rzadko...
Jak do tej pory nie spotkałem nic z wyposażenia dodatkowego, oprócz szyberdachów..
Czasem zastanawiam się nad halogenami z przodu, ale jakoś żal mi tych 3 stówek...
Lampka do mapy bardzo by się przydała, ale nie widziałem takiej jeszcze w żadnym Roverku ani żadnej Hondzie..
Co do tempomatu... myślicie, że możliwe jest jego zamontowanie w innych wersjach silnikowych?
Heh.. ja też nie przepadam za skórą... Nie ma to jak welur
Kocham mojego Roverka za to, że w środku jest milutko (prawie jak w łóżku )
i za każdym razem mi szkoda, że już muszę z niego wysiąść...
BTW Jak wsiadam do nowego (podkreślam nowiutkiego) samochodu, wartego
kilka razy tyle, co mój Rover to od razu odpycha mnie jakość użytych materiałów...
Twardość i sztywność foteli... nieprzyjemna tapicerka...
Co się porobiło z tymi samochodami? Czy już żadna firma nie stosuje weluru?
sTERYD jest gdzieś w Rave schemat podłączenia tego włącznika do grzania lusterek ?
Niby włącza sie u mnie samoczynnie, ale po co ma się mata grzejna wypalać jak nie są potrzebne...
Czasem mam wrażenie, że Roverki to ostatnie na świecie samochody z duszą...
Ja mam jasno szary welur, jednolity na całej powierzchni
Mam zapięcia pasów z tyłu chowane w fotel, mam niezły ubaw bo zawsze jak kogoś wożę to krzyczy mi z tyłu, że pasów nie ma gdzie wpiąć!!
Jak tłumaczę, że trzeba sobie wyjąć zapięcia to krzyczą, że nie umieją... ech...
Jak człowiek ma doczynienie z normalnym samochodem to się czsem gubi...
Szukałem na początku wnętrza w beżu i silnika 2.0, złożyło się jednak tak,
że kupiłem szaraczka, 1.6 - za to Oxford Edition
Z tego co się to dej pory dowiedziałem była to limitowana seria (choć chyba nie aż tak bardzo limitowana..)
Z tyłu na klapie, pod napisem Rover, jest naklejka "Oxford Edition".
Emblematy na tylnych słupkach nadwozia są z odlewanego aluminium.
Wszystkie kierunkowskazy są białe.
Podobno te Roverki miały lepsze wyposażenie aczkolwiek u mnie klima nie jest fabryczna.
Poza tym mam elektrykę no i welur.
Możliwe, że OE miały tylko niektóre kombinacje kolorystyczne nadwozia i wnętrza....
Ponadto lakier "antracyt" także nie występował chyba zbyt często...
Więcej nie wiem, ale cały czas jestem czujny bo bardzo mnie ten temat interesuje.
[ Dodano: Pią Kwi 18, 2008 09:23 ]
zippermann napisał/a:
Halogeny z przodu kosztowały mnie 170zł z maskownicami , włącznikiem i moją własną instalacją. Ale trzeba cierpliwie szukać...
Czy do halogenów istnieje jakaś część gotowej instalacji, czy też trzeba wszystko sobie podciągnąć?
Pomógł: 63 razy Dołączył: 10 Sie 2007 Posty: 1453 Skąd: Busko-Zdrój
Wysłany: Pią Kwi 18, 2008 22:04
MieszAs napisał/a:
BTW Jak wsiadam do nowego (podkreślam nowiutkiego) samochodu, wartego
kilka razy tyle, co mój Rover to od razu odpycha mnie jakość użytych materiałów...
Twardość i sztywność foteli... nieprzyjemna tapicerka...
Co się porobiło z tymi samochodami?
nom... niestety
zippermann napisał/a:
Niby włącza sie u mnie samoczynnie, ale po co ma się mata grzejna wypalać jak nie są potrzebne...
Raczej włącza się kiedy włączysz grzanie tylniej szyby kolego... moim zdaniem to wygodne
_________________ >lepiej głupio zapytać, niż mądrze coś spie....lić<
Raczej włącza się kiedy włączysz grzanie tylniej szyby kolego... moim zdaniem to wygodne
Może u Ciebie, u mnie włączają się po przekręceniu kluczyka na II i grzeją cały czas aż do wyłączenia zapłonu.
Jeśli masz inaczej, to coś jest nie tak z Twoją instalacją.
Instalacji do halogenów niestety nie było. (Niby były kostki, ale wykorzystane fabrycznie do trąbek klaksonu). Zrobienie własnej to 30 minut.
Bezpiecznik, przekaźnik i trochę drutu... jeśli nie będziesz miał instalacji w samochodzie, to mogę Ci szczegółowo opisać jak to zrobić.
Instalacji do halogenów niestety nie było. (Niby były kostki, ale wykorzystane fabrycznie do trąbek klaksonu). Zrobienie własnej to 30 minut.
Bezpiecznik, przekaźnik i trochę drutu... jeśli nie będziesz miał instalacji w samochodzie, to mogę Ci szczegółowo opisać jak to zrobić.
Może u Ciebie, u mnie włączają się po przekręceniu kluczyka na II i grzeją cały czas aż do wyłączenia zapłonu.
Jeśli masz inaczej, to coś jest nie tak z Twoją instalacją.
otóż obie wersje są prawidłowe
tylko jedna śródziemnomorska, a za dopłatą ma się włącznik
instalacja halogenów fabrycznie jest, tylko trzeba wtyknąć przekaźnik i podmienić przełącznik na taki, żeby miał i przód i tył no i oczywiście halogeny zamontować
_________________ W przypadku obu Roverków w zasadzie mogę powiedzieć, że to spełnienie marzeń. Całe szczęście zostało jeszcze trochę do spełnienia
Czy ten sposób włączania nie występuje w 45?
Przeglądałem kiedyś to forum pod tym kątem i wszyscy pisali, że włącza się z zapłonem... instrukcja obsługi też tak podaje.
Co do instalacji halogenów, to bardzo łatwo to sprawdzić.
Wyciągasz włącznik halogenów i liczysz przewody.
Jeśli są obsadzone wszystkie otworki, to jest instalacja, jeśli jest kilka wolnych, to nie ma.
Być może są wersje z istniejącą instalacją... ja takiej niestety nie posiadam
Ale co to było na fachowców
Gdzie kupować, żeby było tanio ?
Allegro, ewentualnie szroty (najlepiej specjalistyczne). Trzeba po prostu cierpliwie szukać...
Jakbyś jednak nie miał instalki, a mimo wszystko chciał halogeny, to przy zakupie używek poproś aby odcieli kostkę z kawałkiem przewodu. Ułatwi to życie
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum