Wysłany: Nie Kwi 06, 2008 09:46 [R416] Sonda lambda.
Typ: Si Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.6 Rok produkcji: 1997
Czy kolory przewodow idacych z sondy powinny byc takie same jak kolory przewodow juz za kostka? W moim przypadku kolor czarny z sondy laczy sie w kostce z kolorem szarym.
Wczoraj mierzylem napiecie na sondzie (czarny przewod) przy rozlaczonej kostce (moze musi byc podlaczona?) i oscylowalo miedzy 0.47-0.53 po dodaniu gazu podnosilo sie do 0.64 a po ujeciu spadalo praktycznie do zera (0.04). Meczy mnie mala roznica na wolnych obrotach, bo chyba powinna wachac sie miedzy 0.2-0.8 a moze jest to wina wolnego miernika (cyfrowy)?.
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Sob Sty 15, 2011 17:18, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Nie Kwi 06, 2008 09:46 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Wysłany: Czw Maj 08, 2008 08:02
Wczoraj z racji tego, ze wpadl mi w rece miernik (lektroniczy--made in Tesco) zmierzylem sonde na podlaczonej kostce i wyszly mi wartosci od 0,2 do 0,55 po dodaniu gazu wzrosly do 0,8. Przy trzymaniu silnika na obrotach 3 tys. utrzymywaly sie znow na 0,2 - 0,55. Pytanie--- czy sonda juz pada, czy moze miernik troche usrednia? I czy padajaca sonda moze byc przyczyna podszarpywania podczas delikatnego dodawania gazu na nizszych biegach (chyba tylko koryguje sklad mieszanki przy jednolitych obrotach)?.
0,55 V max to tak jakby sonda pracowała w złym zakresie.... wychodzi na to, że mieszanka jest uboga.
Aby wyeliminować błąd miernika ("tescowego" ) dlla pewności podjedź na analizator spalin do stacji diagnostycznej (badanie kosztuje 14PLN) i sprawdź jaki masz współczynnik lambda.
_________________ Nie udzielam pomocy na priv oraz na gg! Masz problem? Pisz na forum
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum