Wysłany: Czw Lis 29, 2007 19:18 [R600] Problem z pompą hamulcową
Typ: Si Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.8 Rok produkcji: 1998
Witam. Mój problem pojawil się od podejrzenia, że źle działa ABS. Włącza sie zbyt szybko (prawe koła tracą przyczepność). Po kontroli na hamowni wyszło, że koła z prawej strony hamują do 15% mocniej niż lewe. Z tego powodu zawsze one wpadają wcześniej w poślizg co wymusza włączenie ABS. Po zmianie klocków i kontroli zacisków, odpowietrzeniu ukladu sytuacja się nie poprawiła. Lecz po zamianie podłączenia sekcji pompy (odwrotnie - zmiana podłaczenia rurek z pompy) siła hamowania wyrównała sie (i tu zdziwienie bo powinno być na odwrót). Dlatego przyjrzałem się pompie i wyszło, że moja pompa jest do ruchu lewostronnego , zamowiłem pompe do ruchu prawostronnego i teraz potrzebuje pomocy. Jak powinny być podłączone rurki hamulcowe do pompy? Która rurka od ABS do ktorej sekcji pompy? Rurki z pompy idą do ABS i tam wejścia są opisane C1 C2. Proszę jeśli to możliwe o zdjęcia.
_________________ Jaśko broda
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Nie Sty 23, 2011 01:17, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Czw Lis 29, 2007 19:18 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Wow!
Nie wiedziałem, że pompy się różnią w zalezności od typu ruchu...
Ciekawa wiedza.
_________________ Pozdrawiam, Maciek (podWawa - WPR)
Obecnie MX-5 NC '07, XC60 'Słoń 2' i wózek na zakupy (Fabia III)
Były 2*R623Si Lux '95 LPG, R827Si '93 LPG, R416 Si '99 LPG, MX-5 '92 i kilka innych nieroverków
Najprawdopodobniej moja pompa hamulcowa jest od wersji ruchu lewostronnego lecz po rozebraniu różnych pomp (lewo i prawo) nie stwierdziłem różnicy w budowie. Witam. A rozwiazanie znalazlem w wymianie: tarcze, klocki, zaciski, przewody gumowe i wszystko jest ok. Różnica w hamowaniu około 15%, ktora wystepowala w moim samochodzie powodowała w polączeniu z ABS niesprawnośc hamulców w stopniu zagrażającym bezpiecznej jaździe. Według przepisów hamulce są niesprawne gdy różnica w sile hamowania jest większa niż 30%, dla mnie tak duża dopuszczalna różnica jest abstrakcją!!! Temat zamknięty.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum