Wysłany: Sro Cze 11, 2008 15:26 [R620] Klimatyzacja nie działa. Sprawna czy nie?
Typ: SDi Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 1995
Dzień dobry.
W związku z ciągle męczącymi upałami postanowiłem wkońcu wziąć się za klimatyzację. Skoro auto jest w nią wyposażone to czemu miałbym nie korzystać?
Z tym że, tak. W momencie kiedy wciskam przycisk AC na konsoli to zapala się lampka ale nie slychać aby jakaś pompa zaczęła chodzić, obroty się nie zwiększają, po prostu brak reakcji.
Nie wiem nawet czy jest napełniona. W przypadku nienapełnionej klimy, mimo to powinna pompa się włączać? Jak sprawdzić czy układ jest sprawny bez uprzedniego napełniania? (głupio wypluć 150zł za napełnienie, a później strzelić "karpia" gdy okaże się że, układ padł)
Na jak długo starcza takie napełnienie?
Przepraszam za śmieszne pytania ale auto mam od niedawna i generalnie samochodowy majster ze mnie nie jest.
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Nie Sty 23, 2011 21:29, w całości zmieniany 3 razy
SPAMU¦
Wysłany: Sro Cze 11, 2008 15:26 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Ja bym śrubokrętem potraktował ten zawór z literką L co masz pod maską po lewej stronie z przodu (ale delikatnie - nowy zawór 15 zł kosztuje z wymianą) i jeżeli nie zasyczy to znaczy że nie ma czynnika w układzie. Ja nie pamiętam by u mnie sprężarka się załączała jak nie było czynnika. Jak pojedziesz napełnic to po napełnieniu sprawdzą ci klime i jeżeli coś bedzie nie tak to spuszczą ponownie czynnik i olej więc nie zapłacisz całej sumy za napełnienie.
lepiej nie śrubokrętem, tylko np "dupką" od wiertła, lub jakimś hmm sworzniem, trzpieniem itp. wazne, zeby końcówka nie miała krawędzi bo nie uszkodzi wtedy kulki od zaworu.
Nie mow hop, jak za miesiąc klima będzie działała tak samo dobrze jak teraz to możesz się cieszyć. Ja dopiero po miesiącu stwierdziłem że coś jest nie tak i skończyło się na wymianie chłodnicy klimy oraz jednego zaworu serwisowego. Osobiście wydaje mi się że jeżeli klima jest zupełnie pusta w 100% to oznacza to nieszczelność(a te maszyny co automatycznie sprawdzają szczelność próżnią to o kant ..d , 3 razy sprawdzałem i za każdym razem układ szczelny)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum