Wysłany: Sro Cze 11, 2008 22:29 dlaczego mieszkańcy Bydgoszczy to "tyfusy"?
Z tematu w dziale spoty lokalne wynikła kwestia, skąd wzięło się określenie "tyfus" w odniesieniu do mieszkańców Bydgoszczy. Parę godzin spędziłam na necie próbując dociec jego genezy. Wpadłam na jeden trop, ale z braku potwierdzenia w poważnych źródłach, nie podaję go tutaj.
Może ktoś ma jakiś pomysł, albo konkretną wiedzę na ten temat. O pomoc proszę głównie mieszkańców Torunia, ponieważ to głównie oni określają tym mianem bydgoszczaków.
Od razu zaznaczam, że nie chodzi mi o roztrząsanie i pogłębianie animozji między Bydgoszczą a Toruniem, a jedynie dotarcie do genezy określenia "tyfus"
_________________ Pozdrawiam Monika
SPAMU¦
Wysłany: Sro Cze 11, 2008 22:29 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Informacje od kolegi z pracy, który mieszka w Bydgoszczy:
otoz geneza tego bierze sie ze... sredniowiecza
ponoc w grodzie nad Brda wybuchla epidemia tyfusu, trwala dlugo i w koncu ktos wywlekl ja do Torunia. Torun byl Krzyzacki, stad Krzyzaki, a od tego pamietnego wydarzenia Bydoszczanie to Tyfusy. ile prawdy w tej historii, tego nie wie nikt, ale brzmi wiarugodnie
Z netu: Torunianie mówią na bydgoszczan "tyfusy", a bydgoszczanie na torunian "krzyżaki". Pierwsze określenie wzięło się podobno od szpitala dla chorych na tyfus na obrzeżach Bydgoszczy, natomiast Toruń istotnie jest miastem zakonnym lokowanym przez (i dla) rycerzy NMP.
_________________ Nie udzielam pomocy na priv oraz na gg! Masz problem? Pisz na forum
piter34, właśnie informację o szpitalu miałam na myśli pisząc o tropie, na który wpadłam. Ale jakoś nie mogłam znaleźć konkretnych wiadomości na temat tego szpitala. Nawet jeśli chodzi o okres, w którym on istniał.
Dzięki za odzew
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum