Wysłany: Sob Cze 21, 2008 17:14 [R416] Płyn w układzie wspomagania.
Typ: Si Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.6 Rok produkcji: 1997
Witam Serdecznie.
Ubyło mi trochę płynu w zbiorniczku wspomagania. Nie wiem jaki tam mam płyn czy olej. Czy one są mieszalne? Czy muszę wymienieć cały płyn? Jeśli tak to jak to zrobić i jaki najlepiej wlać?
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Pon Sty 17, 2011 19:48, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Sob Cze 21, 2008 17:14 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Chyba lepiej nie mieszać. Jeżeli nie wiesz co tam miałeś, to może lepiej wymienić cały płyn. Ale to tylko taka sugestia, może ktoś bardziej kompetentny się wypowie.
1. odciągasz strzykawką płyn ze zbiorniczka
2. odkręcasz wężyk powrotu i go przedłużasz (najlepiej przeźroczystym weżykiem) i wkładasz do butelki na zużyty płyn
3. zaślepiasz króciec od tego wężyka w zbiorniczku
4. odpalasz auto na kilka sekund (płyn zostanie wessany i wyleci do bytelki na płyn zużyty)
5. Dolewasz świeżego płynu do zbiorniczka i skręcasz kierownicę na max w lewo
6. odpalasz na kilka sekund auto
7. dolewasz płyn do zbiorniczka skręcasz kierownicę na max w prawo
8. odpalasz na kilka sekund auto (widać po kolorze płynu w wężyku czy stary płyn zleciał i czy jest prawie pusto w zbiorniczku)
9. zakładasz wężyk przelewowy spowrotem i dolewasz płyn do właściwego poziomu.
10 odpalasz auto i kręcisz kierownicą w prawo i w lewo, żeby układ się odpowietrzył. Gasisz silnik i sprawdzasz poziom płynu i w razie potrzeby uzupełniasz jeszcze.
11. Jedziesz na przejażdżkę kontrolną
Wsuń się pod auta, i odkręć wężyk co idzie ze zbiornika wspomagania (gumowy) do pompy wspomagania (metalowa rurka). Jest tam taka klamra na rurki wiec ja otwórz i ściągnij gumowa rurkę i spuść olej do jakiegoś słoika
Potem znów wszytko zakręć i wlej nowy olej do zbiornika od wspomagania i gotowe.
30min roboty to może jest
Płynów o różnych kolorach nie wolno mieszać ! Wymień cały, roboty 5 minut.
Instrukcja obsługi R400 mówi, że kolory płynów Dexron IID mogą się różnić, jednak nie jest to powód do obaw (można mieszać).
Są też płyny mieszalne z innymi (np. STP).
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum