Wysłany: Sob Sie 02, 2008 19:05 [R416] UKŁAD CHŁODZENIA
Typ: Si Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.6 Rok produkcji: wszystkie
Posiadam roverka 416 po HGF.Mam kilka pytań:
jak wyczyścić układ chłodzenia z pozostalości oleju,czy jest jakiś specjalny środek?
jak sprawdzić czy termostat jest sprawny?
ile biegów ma wentylator i jak sprawdzić czy wszystkie działają?
jak sprawdzić korek zbiornika wyrównawczego?
_________________ dulis1. Pomóżcie mi pokochać marke ROVERA!!!
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Wto Sty 18, 2011 22:27, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Sob Sie 02, 2008 19:05 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Specjalne plyny do plukania ukladu chlodzenia mozna kupic w dobrych sklepach motoryzacyjnych, ale nie sa to jakies cudowne srodki. Mozna tez uzyc goracej wody z jakims detergentem. Niestety trzeba plukac wielokrotnie i pozniej zawsze zostana jakies pozostalosci.
Jezeli termostat masz wyjety to wystarczy wlozyc go do wrzatku i widac czy sie otwiera.
Korek najlepiej profilaktycznie wymienic na nowy, kosztuje trzydziesci kilka zlotych.
_________________ obecnie MGF 1.8VVC 1997 i omega 2.6 V6 2001, był 620Si 1996
Pomógł: 8 razy Dołączył: 16 Wrz 2007 Posty: 567 Skąd: Warszawa
Wysłany: Nie Sie 03, 2008 09:23
takie ze albo Ci puszcza caly czas na duzy obieg albo nie puszcza wcale Zeby dojsc do termostatu to faktycznie trzeba sie troche narobic. Nie wiem jak jest u Ciebie aleu mnie bardzo pomaga wyjecie zbiorniczka wyrownawczego, mimo to i tak trzeba od dolu atakowac
Pomógł: 8 razy Dołączył: 16 Wrz 2007 Posty: 567 Skąd: Warszawa
Wysłany: Nie Sie 03, 2008 11:04
czyli milion przedluzek do klucza:P Jesli sie zablokowal w punkcie zamknietym to silnik sie bedzie przegrzewal, jesli w punkcie otwartym to baaaaaardzo dlugo bedzie trwalo zanim sie nagrzeje.
Silnik się przegrzewa,wentylator się włancza,a wskazówka jest cały czas w tym samym miejscu-przed połową.Dodatkowo w korkach gdy podnosi się temperatura obroty zaczynają rosnąć do 4tyś.
_________________ dulis1. Pomóżcie mi pokochać marke ROVERA!!!
Silnik się przegrzewa,wentylator się włancza,a wskazówka jest cały czas w tym samym miejscu-przed połową
czyli wszystko w porządku - wcale się nie przegrzewa
dulis1 napisał/a:
Dodatkowo w korkach gdy podnosi się temperatura obroty zaczynają rosnąć do 4tyś.
to akurat moze być wina plastikowej przepusticy
spróbuj ją dokładnie wyczyścić, ewentualnie wymienić na metalową (używane czasem do dostania za sto parę złych na aledrogo)
_________________ W przypadku obu Roverków w zasadzie mogę powiedzieć, że to spełnienie marzeń. Całe szczęście zostało jeszcze trochę do spełnienia
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum