Wysłany: Sro Sie 13, 2008 11:12 [R45] Pobiera 0,35A przy wyłączonym silniku
Typ: Si Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.6 Rok produkcji: 1999
Witam.
Mam problem z elektryką, a mianowicie z akumulatora ciągle pobierają mi prąd dwa obwody(ok. 0.35 A).
Udało mi się odnaleźć jeden obwód(centralny zamek i alarm). Drugi obwód niestety nie wiem od czego jest. Wiem tylko, że jest to obwód z niebieskim bezpiecznikiem 15A pod maską, od strony silnika.
Czy ktoś miał podobne problemy? Jeśli tak to prosiłbym o poradę jak to zlikwidować.
Ewentualnie może znacie jakiś autoryzowany lub dobry serwis Rovera w Woj. łódzkim, gdzie mogli by go podpiąć pod komputer.
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Pią Lut 25, 2011 22:11, w całości zmieniany 2 razy
SPAMU¦
Wysłany: Sro Sie 13, 2008 11:12 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Instrukcje mam po niemiecku.
Może znacie stronkę z instrukcją PL do 45-ki
Z resztą, samo sprawdzenie nie rozwiąże problemu. Próbuje znaleźć w pobliżu mechanika, który podejmie się grzebania w elektryce. W moim mieście(i okolicy) niestety nikt nie chce się z tym babrać.
Do serwisów w Warszawie lub Poznaniu mam kawał drogi.
Mam pytanie.
Czy jest jakiś wykaz, ile amperów pobiera dany element elektryki rovera 45? Potrzebny mi po to, by wykryć co powoduje rozładowywanie akumulatora.
Nie wiem na ile moje pomiary są dobre, ponieważ mój miernik ma cienkie kabelki i gdy podłączę szeregowo z akumulatorem (do ujemnego bieguna) to chyba nie ma wystarczającego przepływu prądu bo centralny zamek nie działa, a gdy przekręcę kluczyk w stacyjce w pozycję II to mi alarm zaczyna wyć.
A co pomiarów to bezpośrednio po podłączeniu miernika wykazuje 0,16A do 0,18A. Po przekręceniu w pozycję I i z powrotem na pozycję zero jest 0,58A. Po paru minutach jak wyłącza się IAC to spada do 0,28A.
Próbowałem sprawdzać z bezpiecznikami ale raz mi wyszło że to wina świateł wewnątrz samochodu, drugim razem centralny zamek i alarm. Spadało z 0,28A do 0,18A. Więcej nie sprawdzałem bo według mnie nie są to wiarygodne wyniki.
Mam miernik elektroniczny z przekręcanym zakresem i na wstawieniu 10A właśnie wskazuje 0,28. Więc domniemywam, że jest to wartość w A (amperach). Może źle obsługuję mój miernik??? Nie wiem.
Eeeee, e. Pokazuje jednak 0,28 A, czyli 280 mA, czyli za dużo tak o 200 mA.
zaraz, zaraz ... żebym dobrze zrozumiał
czy ta wartość wskazana na wyświetlaczu (0,28) nie powinna być podzielona przez 10 ? ze względu na ustawienie przyrządu (10A, zamiast A) ?
_________________ zanim się wygłupisz polecam: nasza strona główna, techniczny FAQ, forumowa szukajka, punkty pomógł ...
Doszedłem, że jeden z przekaźników się grzeje. Po odłączeniu go miernik wskazał 0,03A czyli ok. Podejrzewam na 90%, że jest to przekaźnik od elektrycznych szyb. Wymieniłem go na nowy ale dalej się grzeje. Może źle podłączyłem.
Poza tym elektryczne szyby dalej dobrze nie działają. Na rave znalazłem schemat instalacji elektrycznych szyb. I mam problem, bo nic się nie zgadza. W instalacji tylko na przednie elektryczne szyby nie powinno być tego przekaźnika. I chyba ktoś kombinował z instalacją od e.szyb, bo jest owinięta taśmą.
Może ktoś się orientuje jak można znaleźć parametry przekaźnika, który na rave oznaczony jest relay window (r144).
adrian23, teraz kojarzę, że miałem podobny problem w R200. Coś rozładowywało akumulator. Oddałem auto do elektromechanika, gdzie stwierdzono nieprawidłowe podłączenie instalacji sterowania szybkami. Mogłem sterować szybami nawet przy wyłączonym zapłonie. Po poprawieniu wszystko wróciło do normy, tzn. zarówno prąd upływu akumulatora, jak i możliwość sterowania szybami tylko przy włączonym zapłonie.
_________________ Nie udzielam pomocy na priv oraz na gg! Masz problem? Pisz na forum
U mnie chyba jest to bardziej skomplikowane. Ten przekaźnik okazał się także od czegoś innego. Bo jak odłączyłem przekaźnik to zniknął dźwięk, który występował przy przekręcaniu kluczyka w pozycję II. To chyba była pompka paliwa.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum