Wysłany: Pon Sie 18, 2008 13:08 [R416] Wyciek płynu chłodniczego
Typ: Si Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.6 Rok produkcji: 1999
Witam kupiłem niedawno rovera 400 z silnikiem 1.6 po wymieniałem filtry, płyny, rozrząd i wszystko było ok. 6 dni temu zamontowałem instalację gazową sekwencyjną i jak dziś zapalałem z rana to palił nierówno przez 15 sekund (mniemam że była woda w cylindrze) sprawdziłem stan płynu chłodniczego była tylko połowa. Po obejrzeniu silnika zobaczyłem że na łączeniu silnika z skrzynią biegów (patrząc od przodu po lewej ) spływa płyn chłodniczy. Teraz moje pytanie
Czy do wymiany mam uszczelkę po kolektorem ssącym (sądzę że gazownik odkręcał kolektor żeby wywiercić otwory w nim a uszczelki na pewno nie wymienił) czy to HGF i uszczelka pod głowicą do roboty. Dodam że olej jest czysty płyn chłodniczy też, problemów z temperaturą nie mam. Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Sro Sty 19, 2011 00:08, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Pon Sie 18, 2008 13:08 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Nie temperatura zawsze była ok nie przegrzałem go ani razu. Jak był zimny silnika nie pałowałem. Trochę mnie pocieszyłeś zaraz będę dzwonił do mechanika i na wymianę jadę
[ Dodano: Pią Sie 22, 2008 10:34 ]
No i sprawa wyjaśniona partacz gazownik spartolił sprawę za mocno dokręcił kolektor ssący i pękł. Koleś mi go skleił ale wiem że to tymczasowe i musze go wymienić na nowy. Jutro chyba zacznę szukać kolektor cały. A w następnym tygodniu jadę do tego ciecia gazownika i niech zwraca kasę za kolektor i robociznę. Do ciekawostek dodam że jak wykręciliśmy świece to woda dostawała się chyba do 4 cylindra (pierwszy od strony skrzyni) pozdrawiam
P.S Jak się cieszę że to nie HGF
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum