Wysłany: Pon Sie 25, 2008 00:37 [R45] Dziwny dźwięk z silnika
Typ: Si Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.8 Rok produkcji: 2002
Witam serdecznie
Jestem stosunkowo niedlugo uzytkownikiem rovera45 1,8, aczkolwiek po przejsciach HGF , i mam maly problem, a chodzi mianowicie o dziwny dzzwiek wydobywajacy sie z silnika kiedy jade 80km/h po rozkulaniu auta do 100km/h dziwek znika.Ciezko mi okreslic ten dzwiek, jest to dziwiek jakby pisk polaczony z szumem tak jakby sie wlaczala turbina lub cos w tym stylu (moze mam ja gdzies ukryta ).Wszystko pozostale zostaje w porzadku obroty itp. Moze to n ic wielkiego ale ten odglos mnie denerwuje dosyc .
Za pomoc z gory dzieki
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Pią Lut 25, 2011 21:54, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Pon Sie 25, 2008 00:37 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Wysłany: Pon Sie 25, 2008 07:31 Re: [R45 1,8 2002r UK] dziwny dzwiek z silnika
skoczk00 napisał/a:
Witam serdecznie
Jestem stosunkowo niedlugo uzytkownikiem rovera45 1,8, aczkolwiek po przejsciach HGF , i mam maly problem, a chodzi mianowicie o dziwny dzzwiek wydobywajacy sie z silnika kiedy jade 80km/h po rozkulaniu auta do 100km/h dziwek znika.Ciezko mi okreslic ten dzwiek, jest to dziwiek jakby pisk polaczony z szumem tak jakby sie wlaczala turbina lub cos w tym stylu (moze mam ja gdzies ukryta ).Wszystko pozostale zostaje w porzadku obroty itp. Moze to n ic wielkiego ale ten odglos mnie denerwuje dosyc .
Za pomoc z gory dzieki
Proponowabym sprawdzić wszystkie łożyska toczne w silniku. Alternator, rolka napinacza paska, łożyska pompy wspomagania, łożyska w skrzyni biegów, itd..
Szum i pisk to dźwięk padajacego łożyska tocznego, zwłaszcza takiego, które ma własny zapas smaru (czyli alternator, rolka paska napinacza, łożyska piast [wszystkie], łożyska pompy wspomagania, pompy do klimatyzaji).
Łożyska toczne pracujące w kąpieli olejowej (skrzynia, dyferencjał), jak padają to tylko szumią, nie gwiżdżą (no chyba że oleju mało w skrzyni, wtedy i "zdrowe" łożyska świszczeć będą).
Ale możliwe też, że ten dźwięk spowodowany jest tarciem klocków o tarcze, też toto potrafi dzwonić.
_________________ Człowiek pochodzi od małpy. W czerwonym.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum