Wysłany: Wto Wrz 02, 2008 15:04 [R 214Si 96r] problem z hamulcami
Witam wszystkich.Moj problem jest taki że podczas hamowania blokuja mmi sie koła,opony piszczą i takie jest hamowanie.Samochod sunie jak na śniegu.Co moze być powodem ? pomocy
SPAMU¦
Wysłany: Wto Wrz 02, 2008 15:04 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
miałem wszystkie 175/65 r14 ale z przodu własnie dzis zmienilem na 185/60 bo tamte były juz łyse.myslalem ze to moze wlasnie przez opony. ale jednak nie...
Mnie to na ABS wygląda... Po prostu zgłupiał na skutek "choroby" czujnika, lub jednostki sterującej...
Ale to tylko domysły , gdyż nie opisałeś zbyt dokładnie przebiegu hamowania... Z jakiej prędkości itp...
Za mało danych...
Pomógł: 43 razy Dołączył: 24 Wrz 2007 Posty: 310 Skąd: Kraków
Wysłany: Wto Wrz 02, 2008 15:53
Zakładając że nie posiadasz ABS-u to blokowanie kół podczas mocnego hamowania jest rzeczą normalną. A opony nawet jeśli są nowe, ale mają niską jakość dużo tu nie pomogą.
Mc'GAJveR, No właśnie jak sprzwdzić czy mam abs???
Po pierwsze na piastach przednich kół , bardzo blisko zwrotnicy powinny być zamontowane pierścienie wyglądające jak zębatka z zębami o przekroju kwadratowym... Do tarczki tej powinien być "przystawiony" czujnik ABS.
Kolejna kwestia to mocniej niż zwykle rozbudowana pompa hamulcowa, gdyż ciśnienie płynu hamulcowego musi być regulowane niezależnie...
Jeśli znajdziesz te elementy , będzie to świadczyć o tym , że masz (lub miałeś) ABS!
W razie pytań pisz na PW!
No jezeli jade powiecmy 60km/h i musze gwałtownie hamować to koła się blokuja i juz sune po asfalcie...
jeżeli jest sucha nawierzchnia to radzę szybko zmienić opony na nowe z odpowiednim bieżnikiem ...
moja sugestia: najpierw opisz dokładniej "WSZYSTKIE warunki powodujące poślizg" , a dopiero później będziemy szukali u Ciebie ABS-u
_________________ zanim się wygłupisz polecam: nasza strona główna, techniczny FAQ, forumowa szukajka, punkty pomógł ...
Po to właśnie "podrzuciliśmy" fotki z Allegro na forum...
Krakowa od razu nie zbudowano.
Ty zapewne też od razu wszystkiego nie wiedziałeś...
I po to właśnie tu jesteśmy...
By sobie pomagać.
Każdy z nas ma inny poziom wiedzy i najlepiej jest wyjść z założenia , że ktoś kto pyta - jest "zielony w temacie" i należy go "poprowadzić za rączkę"... (do baru na piwo)
no własnie chłopaki dzięki wam wszystkim za podpowiedzi,jeśli chodzi o mnie to jestem zielony w temacie :oops: ale dzięki za pomoc.Tej pompy pod maska to nie mam a kontrolkę jeszcze sprawdze ... :idea:
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum