Wysłany: Nie Maj 10, 2015 15:05 [R25] Dziwne stukanie podczas spokojnej jazdy
Typ: IDT Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 2002
Cześć,
Pojawiło się u mnie ostatnio dziwne pukanie podczas jazdy.
Może pomożecie mi rozwikłać zagadkę, otóż:
Stukanie jest najbardziej słyszalne podczas spokojnej jazdy na 4 i 5 - koło 1,5k obrotów/min. Rytmicznie stuka, zgodnie z prędkością.
Czuć to delikatnie na pedale gazu.
Podejrzewam przegub wewnętrzny, czyli jeśli diagnoza się sprawdzi to czeka mnie wymiana półośki.
Dziwi mnie jednak fakt, że na luzie oraz co bardziej dziwne - przy wyższych obrotach oraz przy przyspieszaniu nie słychać stukania - dlatego też mam wątpliwości czy diagnoza jest słuszna.
Pod uwagę biorę jeszcze ew. poduszki.
Skoczę chyba do jakiegoś warsztatu jutro i poproszę o podniesienie samochodu to się sprawdzi luzy na półośkach, tyle że wolę mieć jakąś hipotezę zapasową, bo teraz samochód jest mi dość potrzebny
Hmm jeżeli na wprost jest stukanie i przy skrecaniu niema to na 90% bedzie wewnętrzny
Możesz podjechać na stacje diagnostyczną na szarpaki i zobaczysz czy coś w zawieszeniu nie jest uwalone ale to mało prawdopodobne
sprawdź jeszcze jedną sprawę którą często po jeździe na budowie jest tzn. Kamień wbity w bieżnik niby pierdoła ale potrafi właśnie dawać dziwne oznaki rytmicznego stukania a slychac zazwyczaj tylko przy niskich obrotach
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
No właśnie tłucze właściwie tylko i wyłącznie podczas spokojnej jazdy bez przyspieszania. I tłucze na względnie niskich obrotach, kiedy teoretycznie silnik ma największe drgania.
[ Dodano: Pon Maj 11, 2015 19:07 ]
Stukanie zaczęło być słyszalne również na luzie. Przegub wewnętrzny nie ma widocznych luzów. Może dosmarować go trzeba?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum