Wysłany: Sro Wrz 03, 2008 17:56 [Freelander] Probem z startem silnika - immobiliser?
Typ: i Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.8 Rok produkcji: wszystkie
Witam.
Dziś zaistniaj następujący problem: po pracy chiałem odpalic autko. Normalnie otworzyłem pilotem bez problemu, włożyłem kluczyk i niestety po przekręceniu samochodzik nieodpala. Nie ma żadnych objawów słabego akumulatora. Tym bardziej, że po kilkunastu próbach otwierania zamykania, odpalania silnik ruszył jak zwykle. Co może być powodem, może ktos miał podobna syuację?
Ponadto co zauważyłem. Kiedy otwieram pilotem pierwszym zamki sie otwieraja i tyle. Gdy otwieram drugim, tez oryginalnym po odblokowaniu zamków słychac przez kilka sekund takie podwójne pikanie. Czy może to być sygnał słabej baterii pilota?
Nie wiem czy CI jakos pomoge ale ostatnio kolega miał problem,otworzył autko wsadził kluczyk do i chciał odpalic, odpalił i zgasł zaświecił sie servis i co sie okazało... immobiliser dostał małego zwarcia. moze Ty tez masz jakies podobne problemy
Ja mialem dzis to samo w r400 1,6. Rozrusznik do wymiany
No pomogłes co doceniłem. Tylko tak.
1. Po przeczytaniu Twojego postu poklupałem łomem po rozruszniku i po przekręceniu kluczyka ruszył się ale nawet nie na tyle żeby dac minimalna szansę odpalenia silnika.
2. Żeby tak od razu? Myslałem że w takich wypadkach kręci coraz ciężej i ciężej. No ale pkt 1 może świadczyc że niekoniecznie.
3. Czy znacie jakis sposób na sprawdzenie rozrusznika?
Jeśli rozrusznik działa po poklepaniu to nawala BENDLIX moze zle napisałem ale to on pierwsze reaguje na przekręcenie stacyjką,czasem nawet nie trzeba po nim stukac,daj na 2bieg i popchnij autko tak aby troche ruszyc motorem wtedy rozrusznik troche sie przekręci i tez załapie tylko to nie jest zazdrowe dla motora bo rozrząd moze przeskoczyc,moze jeszcze szczotki,najłatwiej go wyciągnąc i zawiesc do naprawy,nie droga a bedzie wszystko wymienione
Jeśli rozrusznik działa po poklepaniu to nawala BENDLIX moze zle napisałem ale to on pierwsze reaguje na przekręcenie stacyjką,czasem nawet nie trzeba po nim stukac,daj na 2bieg i popchnij autko tak aby troche ruszyc motorem wtedy rozrusznik troche sie przekręci i tez załapie tylko to nie jest zazdrowe dla motora bo rozrząd moze przeskoczyc,moze jeszcze szczotki,najłatwiej go wyciągnąc i zawiesc do naprawy,nie droga a bedzie wszystko wymienione
no juz kiedys dawałem z innego autka do naprawy, z tym że jest jeden problem - jestem w Anglii
a czy może to bys związane z luxną klemą plusowa przy akumulatorze?
no juz kiedys dawałem z innego autka do naprawy, z tym że jest jeden problem - jestem w Anglii
a czy może to bys związane z luxną klemą plusowa przy akumulatorze?
Nie jest to przyjacielu związane w żadnym przypadku z luźna klemą...
Jedyne co wydaje mi się pewne po przeczytaniu Twoich opisów to - RiP szczotki rozrusznika...
Możesz jedynie wykręcić rozrusznik , jego obudowę przyłożyć do ujemnej klemy aku i śrubokrętem bądź innym przewodnikiem klemę dodatnią połączyć z "zasilaniem rozrusznika z pominięciem Elektromagnetycznego Wyłącznika Rozrusznika (błędnie często zwanym BENDIX) Jeśli "zakręci" to może świadczyć o zużyciu styków włącznika w EWR. Jeśli nie "zakręci" to na bank szczotki wirnika rozrusznika...
Pomógł: 81 razy Dołączył: 15 Maj 2007 Posty: 901 Skąd: Poznań
Wysłany: Czw Wrz 04, 2008 20:15
To nie wina radia a wyświetlacza normalna przypadłość Freelandera z dużym wyświetlaczem , o ile sam sobie nie poradzisz to każdy elektronik da radę chodzi tylko o kontakt taśmy w wyświetlaczu z płytką drukowaną wystarczy wyczyścić powierzchnię płytki i taśmy ,i po problemie
_________________ Sprzedaż części, diagnostyka komputerowa Rover MG Land Rover oryginalnym komputerem T4- POZNAŃ . RÓWNIEŻ NAJNOWSZE MODELE LAND I RANGE ROVERA ,z firmą Rover MG Land Rover jesteśmy związani od 1995 roku TEL. 0698363760, parts2@wp.pl / britcars@wp.pl
To nie wina radia a wyświetlacza normalna przypadłość Freelandera z dużym wyświetlaczem , o ile sam sobie nie poradzisz to każdy elektronik da radę chodzi tylko o kontakt taśmy w wyświetlaczu z płytką drukowaną wystarczy wyczyścić powierzchnię płytki i taśmy ,i po problemie
no to wiedziałem kolego. pytanie jest jak znaleźć kod radia skoro sie go nie ma
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum