Wysłany: Sob Wrz 06, 2008 19:43 [R400] Urwane szpilki kół
Typ: SDi Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 1998
Witam
W ciągu tygodnia "udało" mi się urwać po jednej szpilce z przednich kół
Może powie mi ktoś jak je wymienić.
I jeszcze jedno: słyszałem kiedyś że szpilek kół nie powinno się smarować. Czy to prawda?
Cyba jednak będę musiał je przesmarować bo nie chcę więcej urwać. Od wiosny wdarła się korozja i nakrętki się zapiekły.
_________________ Pozdro!
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Sro Sty 19, 2011 23:51, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Sob Wrz 06, 2008 19:43 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
powinno się smarować, one się blokują na styku z felgą za pośrednictwem powierzchni sferycznych. z wybiciem to będziesz miał problem przede wszystkim dlatego, że nie da się tego ztobić bez wyjęcia piasty (jest za ciasno ) a po wyjęciu piasty niestety łożysko jest w kawałkach
radziłbym skombinować całe zwrotnice od jakiegoś młodego rocznikiem angola, będzie taniej i dużo mniej roboty
_________________ W przypadku obu Roverków w zasadzie mogę powiedzieć, że to spełnienie marzeń. Całe szczęście zostało jeszcze trochę do spełnienia
Pomógł: 14 razy Dołączył: 20 Kwi 2005 Posty: 143 Skąd: okolice Krakowa
Wysłany: Nie Wrz 07, 2008 08:39
jak ta szpilka nie jest jakoś przytwierdzona do (chyba )piasty i jak cos wystaje możesz spróbować tak zalać jakimś odrdzewiaczem poczekać chwilkę (dłuższą chwilkę ) znaleźć jakiegoś dobrego spawacza (lub samemu )zęby dospawał śrubkę i tak spróbować odkręcić znajomy tak wykręcił jak mu pękła jedna ze śrub
Czy nie da się zdjąć piasty bez rozwalenia łożyska?
nie da się, pierścień wewnętrzny jest dzielony, i jeśli wszystko jest normalnie (wałek piasty nie jest luźny) to połowa pierścienia zostaje na piaście
teoretycznie można to łożysko złożyć do kupy, ale ja bym nie wolał
_________________ W przypadku obu Roverków w zasadzie mogę powiedzieć, że to spełnienie marzeń. Całe szczęście zostało jeszcze trochę do spełnienia
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum