Typ: CDTi Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 2004
Witam, czy jest możliwe zdiagnozowanie błędów bez podpięcia komputera? Wiem, że
można np. zdiagnozować klimę przez jednoczesne naciśnięcie 2 przycisków. Chodzi mi o błąd poduszek SRS-być może jest jakaś droga na skróty przez np. zwarcie określonych styków w złączu diagnostycznym. Może ktoś coś wie? Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Sob Gru 11, 2010 21:29, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Nie Wrz 14, 2008 15:50 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Pomógł: 166 razy Dołączył: 27 Mar 2007 Posty: 2965 Skąd: Sędziszów
Wysłany: Nie Wrz 14, 2008 16:36
Nie, nie da się. Jedynie, to możesz sobie kupic taki tester OBD i sam sobie zdiagnozujesz, oraz usuniesz błędy. A błąd SRS, to najprawdopodobniej jest spowodowany poruszeniem wtyczki pod siedzeniem. Przesuń oba fotele do przodu, potem włącz zapłon i zobacz czy się świeci. To bardzo często się zdarza.
Dzięki ROWAN, ja tą wtyczkę już wymieniłem na inną, ale sytuacja się powtarza i mocno mnie wkurza ta świecąca ikonka na tablicy. Przyczyna chyba tkwi w kabelku, ale trudno to samemu wyłapać. Czy możesz mi dać jakieś namiary na ten tester?
Pozdrawiam
Kiedyś PHJOWI go polecał. Mój kumpel do Passata go ma i sobie chwali. Ja testowałem nim swojego, ale żadnych błędów nie było
[ Dodano: Pon Wrz 15, 2008 18:49 ]
Tylko nie wiem jak z kodami błędów, bo w tej aukcji nic nie pisze, o rozpisce kodów błędów, a to jest potrzebne. Ale to napisz do gościa przed kupnem i zapytaj czy daje czy nie.
Dzięki, znalazłem na allegro i na ebayu takie testery OBD2. Jeden jest nawet za 58zł ale tylko do silnika. Czy r75 ma inne gniazdo diagn. dla silnika a inne (to pod siedzeniem kierowcy) dla reszty urządzeń? Zapytałem sprzedającego, czy pokazuje też inne błędy i czekam na odpowiedź. Może go kupię, bo on też kasuje przeglądy.
Niedrogo, opinie ma dobre.
Rowan wiem, że drutem, ale szczerze boję się do tego podchodzić. Przerabiałeś to już? Czytałem ostatnio, że ktoś tak zrobił i później miał jakieś problemy.
Pomógł: 54 razy Dołączył: 22 Maj 2008 Posty: 957 Skąd: Dąbrowa Górnicza
Wysłany: Pon Wrz 15, 2008 19:06
Witam Panowie.Byłem ostatnio u PHJOWI i mimo,że to ok.300 kilosów ode mnie,warto było ,bo pokasował kilka błędów profesjonalnie.Co do inspekcji i oleju,to zrobiłem to sam po dokładnym przeczytaniu Forum.Trochę zajmuje to czasu,bo ciężko było mi trafić z czasem zwarcia styków,ale udało się.Zmuszony byłem do tego,bo pierwsze co zrobiłem po kupnie auta to wymiana oleju i filtrów,a w pobliżu nie było nikogo,kto mógłby to zrobić w pełni profesjonalnie.Mimo obaw podszedłem do tego jak do resetowania innych urządzeń elektronicznych,które ogólnie polega na zwarciu.
Już wiem (informacja od sprzedawców z allegro i ebay.de), że tester ODB obsługuje niestety tylko komputer silnika. Akurat silnik nie stwarza mi problemów (żeby tylko nie zapeszyć!!) a niestety do innych błędów (ABS,SRS,klima itp) testera nie ma- a przynajmniej ja nie słyszałem.
Tyle na razie . Pozdrawiam wszystkich.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum