Wysłany: Sob Lis 01, 2008 02:59 [R416] Smród po spalonym sprzęgle
Typ: Si Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.6 Rok produkcji: 1997
Witam!
Ostatnio mialem nieciekawa akcje, w sesie na wstecznym spalilem sprzeglo (okolicznosci wypadku juz nie bede opisywal bo nie o to chodzi), do stopnia, ze auto po wlaczeniu biegu nie chcialo drgnac...
Wymiane sprzegla mam za soba, ale zostal ten strasznie uciazliwy smrod, generalnie musze jezdzic z otwartymi szybami, a jak wlacze dmuchawe z cieplym powietrzem to juz jest koniec swiata... Dzisiaj musialem sie zaczymac odswierzyc bo mnie z tego smrodu glowa zaczela bolec...
Co proponujecie zeby sie tego pozbyc, jak narazie zostawilem go na 2h zapalonego z nawiewami i z otwartymi drzwiami, wstepnie troszke pomoglo, ale i tak jedzie strasznie...
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Nie Lut 27, 2011 16:43, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Sob Lis 01, 2008 02:59 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
łapę sprzęgła.. schyl się pod maską zobaczysz pod filtrem powietrza (a w zasadzie między filtrem a silnikiem wentylatora) taki cylinderek, z którego wystaje pręt jakieś fi6-8mm w stronę tyłu auta (to wysprzęglik)... na drugim końcu tego pręta jest taki plastikowy "lejek" z dwoma dlugimi na 5 cm wąsami po lewej i prawej stronie ten lejek jest przymocowany do łapy sprzęgła, która porusza wałek zamocoway pinowo i wchodzący do skrzyni biegów, na tym wałku są widełki, które powodują dosiskanie łapek odciągających dociski od tarczy sprzęgła (w skrócie )
jeśli łapa nie porusza się luźno, to może dochodzić do sytuacji, że kiedy puszczasz pedał sprzęgła zasprzęglanie odbywa się jeszcze przez jakiś czas kiedy już ciśnież gaz i przyspieszasz, a co za tym idzie tarcza się po prostu ściera...
_________________ W przypadku obu Roverków w zasadzie mogę powiedzieć, że to spełnienie marzeń. Całe szczęście zostało jeszcze trochę do spełnienia
podepne sie pod temat i zapytam o cos innego. czy da sie obnizyc sprzeglo? u mnie jest stosunkowo wysoko i przez to ostatnio 2 razy troche przyjaralem sprzeglo:/
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum