Typ: IDT Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 2000
Witam
Wczoraj byłem na przeglądzie i okazało się, że mam jeden tylni amortyzator do wymiany oraz tuleję wahacza przedniego również. Mam pytanie - otóż czy kupić jeden ten amortyzator czy dwa od razu i jakiej firmy....?Bo ceny są różne przeglądając sklepy z częściami....i producentów cała masa...Może ktoś wymieniał w tym modelu i może coś mi doradzić...? I czy tą tuleję mogę jedną wymienić czy od razu dwie trzeba...?
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Pią Lut 25, 2011 22:09, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Pią Paź 10, 2008 06:58 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Pomógł: 55 razy Dołączył: 21 Wrz 2008 Posty: 1110 Skąd: Warszawa
Wysłany: Pią Paź 10, 2008 08:08
Polecam amortyzatory gazowo-olejowe Kayaba. O ile dobrze pamiętam są zamiennikiem fabrycznych do Hondy Civic. W Hondziawce sprawowały się bardzo dobrze. Co do tulei wahacza przedniego, mogę polecić te z Allegro (firmy nie pamiętam) - koszt bodajże ok. 40zł. U siebie wymieniałem jedną sztukę i jest OK, amortyzatory tylko parami
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
[ Dodano: Pią Paź 10, 2008 09:24 ]
I jeszcze jedno - lewy tylny amorek miał 75% a prawy tylny tylko 39%...nie wiem co to znaczy ale facet powiedział, że nadaje się do wymiany...
Pomógł: 55 razy Dołączył: 21 Wrz 2008 Posty: 1110 Skąd: Warszawa
Wysłany: Pią Paź 10, 2008 09:10
kosman napisał/a:
I jeszcze jedno - lewy tylny amorek miał 75% a prawy tylny tylko 39%...nie wiem co to znaczy ale facet powiedział, że nadaje się do wymiany...
To normalne. Amortyzatory i elementy zawieszenia po prawej stronie samochodu zużywają się szybciej. Przy krawężniku (prawej stronie jezdni) są większe nierówności niż przy osi jezdni...
Lewy amortyzator jest jeszcze OK, ale jak pisałem wcześniej wymienia się je tylko parami.
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum