Wysłany: Sob Paź 04, 2008 17:52 [R420] Problem z dźwignią zmiany biegów
Typ: Di Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: wszystkie
witam mam w aucie wkurzajaca usterke a mianowicie podczas jazdy dzwignia zmiany biegow dzwoni wydaje sie ze ma jakis luz i brzeczy podczas jazdy moze ktos wie oco tu chodzi? co trzeba zrobic? to wkurzajace jest...;/
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Pią Lut 25, 2011 21:59, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Sob Paź 04, 2008 17:52 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
FSEbola, mam nadzieję, że to mały joke z Twojej strony. Nie wolno trzymać ręki na dźwigni zmiany biegów podczas jazdy
WITAM sasiadkie
no niestety ja trzymam ...bo nie mam czasu na naprawe tego luzu... tyle ze on w gruncie rzeczy mnie nie irytuje..a raczej mnie nie denerwuja owe drgania wywolane tym luzem .... na szczescie drgania te wystepuja u mnie sporadycznie a chwilowe przytrzymanie reki na dzwigni je eliminuje
ja także rozwiązałem problem w sposób jaki przedstawił FSEbola. mam również inny sposób- puszczam głośno radio, wtedy też tego brzęczenia nie słychać. pozdrawiam :
mam również inny sposób- puszczam głośno radio, wtedy też tego brzęczenia nie słychać. pozdrawiam :
Ten sposób wiecej podobnych usterek eliminuje
_________________ Kocham Kaśke
Tomi [Usunięty]
Wysłany: Wto Paź 07, 2008 22:52 Re: [420 2.0 td]problem z dzwignia zmiany biegow
FSEbola napisał/a:
bialytyp napisał/a:
....... co trzeba zrobic? to wkurzajace jest...;/
najlepiej trzymac reke na dzwigni biegow wwoczas nie drga
I cały mechanizm zużywa się jeszcze szybciej.
Znajomy mechanik przerobił mi ten mechanizm z nitów na śruby i dorobił tulejki. Od dwóch lat cisza i święty spokój. Ponadto, gdy już ten przerobiony zacznie dostawać luzów, można go rozkręcić nakręcić na śruby teflonową taśmę i znowu jest spokój.
[ Dodano: Wto Paź 07, 2008 23:54 ]
Zapomniałem dodać, że po takiej naprawie dźwignia jest bardzo precyzyjna i nie trzeba szukać biegów.
Pomógł: 28 razy Dołączył: 12 Lip 2007 Posty: 564 Skąd: Wysokie Mazowieckie
Wysłany: Pią Paź 10, 2008 15:48 Re: [420 2.0 td]problem z dzwignia zmiany biegow
Tomi napisał/a:
Znajomy mechanik przerobił mi ten mechanizm z nitów na śruby i dorobił tulejki. Od dwóch lat cisza i święty spokój. Ponadto, gdy już ten przerobiony zacznie dostawać luzów, można go rozkręcić nakręcić na śruby teflonową taśmę i znowu jest spokój.
Zrobiłem tak samo jakiś miesiąc temu i jestem bardzo zadowolony.
Polecam takie rozwiązanie.
_________________ Hasła są jak majtki. Nie zostawiaj ich w miejscu, w którym inni mogą je zobaczyć, zmieniaj je regularnie ...i lepiej nikomu nie pożyczaj.
Tak mi jeszcze przyszlo na myśl. Może się mylę, ale popychacze zaworów też tak hałasują jak nie są ok. Dźwięk jest bardzo podobny i można go pomylić z trzeszczącą skrzynią.
bialytyp, nie napisał czy jak przytrzyma ręką lewarek to przestaje dzwonić, więc tak sobie myślę, że źle mógł zinterpretować skąd dochodzi dźwięk.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum