Wysłany: Wto Paź 07, 2008 09:37 [R200 98r] Wentylator nawiewu nie zawsze działa
Mam pewien problem, gdy samochód jest zimny, to wszystko jest jak należy. Natomiast w momencie nagrzania się silnika i po wyłączeniu dmuchawy jej ponowne załączenie jest ciężkie. Trzeba ją kilka razy wyłączyć i włączyć, aby zaskoczyła, a do tego na prędkości 1 i 2 tak dziwnie jakoś "pierdzi". Wcześniej mi się to nie zdarzało. Wszystko normalnie chodziło w każdej chwili. Niestety idzie zima, więc dmuchawa w moim autku musi być sprawna. Jakieś propozycje?
Ostatnio zmieniony przez piter34 Wto Paź 07, 2008 12:20, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Wto Paź 07, 2008 09:37 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Może to być wina filtrów? Bo jak mówię, na zimnym silniku działa i chodzi tak jak powinno chodzić, w momencie nagrzania się kabiny po wyłączeniu i ponownej próbie załączenia nawiewu po ok. 10 minut, to niestety, już nie startuje
bo jak sie łozysko rozgrzewa, to odrobinę zmieniają sie wymiary i ciężej wirnikowi się kręcić filtr pyłkowy jest za wentylatorem, wiec jego wymiana nie pomoże Wyjmij wyczyść i będzie dobrze
Ok, to dopiero jak mój teść wróci, bo ja niestety nie siedzę przy samochodach i nie ruszam się niczego, nie moja działka, więc do soboty jakoś wytrzymać muszę.
[ Dodano: Sob Paź 11, 2008 13:39 ]
Naprawione trzeba było przeczyścić i troszkę nasmarować, chodzi jak nówka teraz
Teraz kontynuując ten temat, kto mi powie jak wyciągnąć kratki nawiewu ponieważ muszę wymienić jedną od strony kierowcy oraz centralną, tą największą, ponieważ są połamane, a w centralnej kratce mam jakiś biały osad zaschnięty który w ogóle nie chce zejść.
Podczepie się do tego wątku.
Nie wiem co jest, mam po raz pierwszy samochód marki rover i jak na razie jestem zadowolony.
Problem jaki zauważyłem dziś to taki, że jak przekręcę pokrętło na pozycję 1 to nie słyszę aby się włączał wentylator a chyba powinien? Jeśli mam wciśnięty guzik od klimy to po przekręceniu na 1 zapala się. Jak dam na 2 to słyszę wentylator a na 1 nic:( Czy to normalne czy nie?! jak stoję i włączę na 1 to nie czuję aby wiało coś z kratek
Na 1 jest to cichy świst, ja przynajmniej ten świst słyszę, ale naprawdę muszę się wsłuchać, dopiero 2 słyszę wyraźniej bez jakiegoś głębszego wsłuchiwania się w nawiew, więc moim zdaniem jest to normalna rzecz, ale niech się wypowiedzą znawcy.
Kolego masz przepalony rezystor pierwszego biegu, ja tez niedawno kupiłem i mam ten sam problem. Na szczęście nie jest trudny do naprawienia, choć się za to jeszcze nie wziąłem.
Tu masz opisany cały proces naprawy itd.
http://www.roverki.pl/mod...ies=Technika#64
[ Dodano: Sro Lis 05, 2008 21:30 ]
a poprawka źle przeczytałem, zrozumiałem że lampka z klimy się nie pali na pierwszym biegu, ale jeśli się pali to jest ok tzn może być tak jak pisze ywis
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum