Typ: Si Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 1994
Witam.
Poruszałem temat już kiedyś ale przyczyny nie wyeliminowałem do dziś. Wcześniej palił mi ok 15litrów gazu na 100km mimo iż nie jeżdziłem specjalnie agresywnie i dużo w trasie. Jednak kiedy ostatnio zobaczyłem ze bierze ponad 16l/100km już się naprawdę wkurzyłem. i postanowiłem cos z tym zrobić. Pojechałem do gazownika i ten mi na to że to wina parownika, że ten jest stary i traci kopresje i coś tam. Powiedziałem ok, jeśli będzie palił w normie po tej operacji to niech robi. Skasował mnie 450zł i miałem nadzieje że bedzie ok. Niestety po przejechaniu 240km gaz się skończył. (zbiornik ma 40l) czyli spalanie 16,6/100km. Czyli 450zł poszło sie ..... Ale coś tam mówił też mój gazownik żebym sobie sprawdził kompresję bo wydaje mu się że cylinder jeden pada.(szarpanie na luzie). Wziąłem z ojcem aparaturę pomiarową i faktycznie trzy cylindry po ok. 13 barów a jeden ok.6. Czy to może być powód podwyższonego spalania?? tata twierdzi że jak najbardziej, trochę się na tym zna. Miał ktoś kiedyś tego typu problem?? czy to jakaś standardowa przypadłość i można powiedziec z duzym prawdopodobieństwem co to dokładnie jest.
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Wto Sty 25, 2011 22:47, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Sro Paź 01, 2008 20:38 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Uszczelka to raczej nie, bo to się w serii F praktycznie nie zdarza (chyba, że auto było kilkakrotnie mocno przegrzane) - zawór lub pierścienie.
Na 99,9% to jest przyczyna wysokiego spalania.
_________________ Pozdrawiam, Maciek (podWawa - WPR)
Obecnie MX-5 NC '07, XC60 'Słoń 2' i wózek na zakupy (Fabia III)
Były 2*R623Si Lux '95 LPG, R827Si '93 LPG, R416 Si '99 LPG, MX-5 '92 i kilka innych nieroverków
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum