Wysłany: Sob Paź 04, 2008 09:19 Rover 200 - projekt Car Audio
A wiec nadeszla chwila zrobienia conajmniej przyzwoitego CA do mojego rovera. Tematem tym chce pokazać, że da sie zrobić fajny zestaw w autku za naprawde nieduze pieniadze. Niestety duzo osób nie wie co kupować i wydaje po 1,5zl za zestawy które są... poprostu kiepskie
Zestaw mial byc docelowo duzo lepszy ale pojechalem do zakopanego i ubylo troche gotówki
Jednostka sterująca : JVC KD-SH77R
1-bitowy przetwornik DAC (24 bitowe próbkowanie)
Odtwarzanie CD/CD-R/CD-RW
3-pasmowy parametryczny korektor iEQ
4V poziom wyjścia liniowego
Pozłacane styki wyjścia liniowego(x 2 pary)
Wyjścia głośnika niskotonowego z regulacją poziomu/częstotliwości rozgraniczającej
Regulowane wejście liniowe/przednie AUX IN
Sterowanie DVD/VCP
DAB Basic Control II (sterowanie DAB)
1-bitowy przetwornik D/A
Próbkowanie 24-bitowe
CD Text
Cena 250zł wraz z przesyłka. Radio jedyne jvc które gra poprostu świetnie.
Wzmacniacz na przód :Audison srx2
2x65w rms przy 4 ohm
zwrotnica + filtry
cena 180zl z przesyłka. Za ta cena poprostu rewelacja, moc wystarczająca dobra kontrola.
Zestaw na przód: Midbass polkaudio db6510 + tweeter polkaudio db3000 na zwrotnicy.
Według opinii to midbass gra poprostu genialnie. Cena nowego zestawu to 250euro
wzmacniacz sub :Carpower by Monacor hpb-1002
1x300rms przy 4 ohm. Duzo osób nie zna w ogóle tej firmy. Modele hpb-602/1502 zrobiły furore w klasie budżetowej. Moc odpowiednia do suba którym bedzie sterował. Pełna zwrotnica. Stan idealny.
Cena : 90zl z przesyłka (hit ponad hity. osoba ktora to sprzedawała przywiozla go z belgii i nawet nie wiedziała co sprzedaje )
Subwofer : JL audio 12 w3d2
Firma mówi sama za siebie 2cewki po 2 ohm które daly 250w rms przy 4 ohm. Obudowa to 35l netto closed. Obudowa closed pozwala na przyjęcie duzo większej mocy dlatego wzmak 300w bedzie tutaj idealny. Głośnik typowo do muzyki klubowej i czarnych rytmów ale obudowa closed pozwolila na osiągnięcie przyzwoitego impulsu ale niestety kosztem spl.
cena : 350zl + 50 zl obudowa (cena sklepowa 1299zl)
Okablowanie :
narazie tylko zestaw sygnałowy DIETZ.
Wysłany: Sro Paź 08, 2008 09:21 Re: Rover 200 - projekt Car Audio
michone napisał/a:
Jednostka sterująca : JVC KD-SH77R
1-bitowy przetwornik DAC (24 bitowe próbkowanie)
Odtwarzanie CD/CD-R/CD-RW
3-pasmowy parametryczny korektor iEQ
4V poziom wyjścia liniowego
Pozłacane styki wyjścia liniowego(x 2 pary)
Wyjścia głośnika niskotonowego z regulacją poziomu/częstotliwości rozgraniczającej
Regulowane wejście liniowe/przednie AUX IN
Sterowanie DVD/VCP
DAB Basic Control II (sterowanie DAB)
1-bitowy przetwornik D/A
Próbkowanie 24-bitowe
CD Text
Cena 250zł wraz z przesyłka. Radio jedyne jvc które gra poprostu świetnie.
Wzmacniacz na przód :Audison srx2
2x65w rms przy 4 ohm
zwrotnica + filtry
cena 180zl z przesyłka. Za ta cena poprostu rewelacja, moc wystarczająca dobra kontrola.
Zestaw na przód: Midbass polkaudio db6510 + tweeter polkaudio db3000 na zwrotnicy.
Według opinii to midbass gra poprostu genialnie. Cena nowego zestawu to 250euro
wzmacniacz sub :Carpower by Monacor hpb-1002
1x300rms przy 4 ohm. Duzo osób nie zna w ogóle tej firmy. Modele hpb-602/1502 zrobiły furore w klasie budżetowej. Moc odpowiednia do suba którym bedzie sterował. Pełna zwrotnica. Stan idealny.
Cena : 90zl z przesyłka (hit ponad hity. osoba ktora to sprzedawała przywiozla go z belgii i nawet nie wiedziała co sprzedaje )
Subwofer : JL audio 12 w3d2
Firma mówi sama za siebie 2cewki po 2 ohm które daly 250w rms przy 4 ohm. Obudowa to 35l netto closed. Obudowa closed pozwala na przyjęcie duzo większej mocy dlatego wzmak 300w bedzie tutaj idealny. Głośnik typowo do muzyki klubowej i czarnych rytmów ale obudowa closed pozwolila na osiągnięcie przyzwoitego impulsu ale niestety kosztem spl.
cena : 350zl + 50 zl obudowa (cena sklepowa 1299zl)
Radyjko mam to samo, świetnie gra ale po kilku miesiącach byłem zły, że nie kupiłem z wejsciem USB jak ja kupowałem różnica była ok 50 zł i bym miał usb myślałęm że się nie przyda.
Co do głośników przód - drogie - czy dobre? nie słyszałem jak dla mnie przepłacone. Helix Dark Blue i wszystko na ten temat żaden blaupunkt JBL nic im nie dorównuje nawet bez wzmaka targają.
SUB i wzmaczniacz pod suba - konkret nic dodać co do wzmaka okazja ze hoho ! gratuluje subik zapowiada się obiecująco nie wiem co z tego wyjdzie w praktyce
i ostatnia sprawa wg mnie wzmaczniacz na przód jest bez sensu.. zrozumiałem z opisu że przód głośniki a tył tylko sub trzeba było na radiu połączyć razem 2 kanały i te helixy by zagrały ze o kurde masakra (testowane) obecnie mam normalnie je ułożone i złego słowa nie powiem mimo mocy radia bez wzmacniacza z przodu targają na dystansach ze aż miło
-------------
To tylko moja opinia więc nie denerwuj sie
Wysłany: Sro Paź 08, 2008 17:33 Re: Rover 200 - projekt Car Audio
memphisto napisał/a:
Radyjko mam to samo, świetnie gra ale po kilku miesiącach byłem zły, że nie kupiłem z wejsciem USB jak ja kupowałem różnica była ok 50 zł i bym miał usb myślałęm że się nie przyda.
Co do głośników przód - drogie - czy dobre? nie słyszałem jak dla mnie przepłacone. Helix Dark Blue i wszystko na ten temat żaden blaupunkt JBL nic im nie dorównuje nawet bez wzmaka targają.
SUB i wzmaczniacz pod suba - konkret nic dodać co do wzmaka okazja ze hoho ! gratuluje subik zapowiada się obiecująco nie wiem co z tego wyjdzie w praktyce
i ostatnia sprawa wg mnie wzmaczniacz na przód jest bez sensu.. zrozumiałem z opisu że przód głośniki a tył tylko sub trzeba było na radiu połączyć razem 2 kanały i te helixy by zagrały ze o kurde masakra (testowane) obecnie mam normalnie je ułożone i złego słowa nie powiem mimo mocy radia bez wzmacniacza z przodu targają na dystansach ze aż miło
-------------
To tylko moja opinia więc nie denerwuj sie
1. przeplacone te polk audio?? no chyba zartujesz... ich cena w caraudio.pl to 1000zl na
zamowienie. Mialem juz Helixy i wiem jak graja. Db6310 jako sam wofer slyszalem i gra podobnie jak dls r6 ale lagodniej. Tweetka nie slyszalem ale czytalem ladne opinie i to nie z PL a z U.S.A.. Slyszalem natomiast inne modele PA i ciezko trafic na cos kiepskiego. Jedyny minus to dostępnośc. A nie oszukujmy sie Helixy to budżetówki... graja fajnie i u nas na forum bardzo je rozpowszechnilem od kiedy mam R. Niestyty ja potrzbuje czegos wiecej . I tak pewnie w przyszlym roku bedzie dls r6a albo wyzej. Wzmaki tez pojda do żyda bo na subie musi byc jakis mtx albo RF. Na nowy przod bedzie pewnie xm-10020
2. wzmacniacz na przod bez sensu?? poraz kolejny nie wiesz co piszesz... mialem wczesniej helixy blue 62mkII na radiu nakamichi cd-45z a pozniej doszedl wzmak alpine mrv-303 roznica krotko mowiac kolosalna... Po pierwsze kontrola nad głosnikiem. Po drugie filrt. Po trzecie SPL. Niestety zniekształcenia z radia przy tych calych 17w rms są okropne dla ucha.
3. powiedz jak w radiu zmostkowac kanaly to masz odemnie krate piwa
4. sub juz gral pod wzmacniaczem alpine mrv-t505 i wiem co potrafi
5. co do radia to mi chodzi o jakosc. Dlatego wszystkie usb.mp3 skazuje na zaglade na wztępie. Mialem chrapke na clariona drx 9375r + procesor dzwieku ale niestety brak kasy zmusil mnie dotego co mam. Wczesniej mialem Nakamichi cd-45z i nadal za nim placze
_________________ Sentyment do r200 silverstone pozostanie na zawsze...
Jedna polowke sinusoidy (sygnal wejsciowy) wchodzacej na wejscie wzmacniacza puszczasz na jeden wzmacniacz , druga polowke sinusoidy puszczasz na drugi wzmacniacz, a wyjscia tych dwoch wzmacniaczy laczysz szeregowo z glosnikiem badz kolumna.
aczkolwiek mozna ubic koncowke :D
ahahahahahah ale czy to co napisalem jest wykonalne i ma sens nie wiem :D zaryzykowalem dla tych piw :D
ps. wycofuje wiec moje uwagi bo jestes melomanem widze a nie pustakiem co chce bas :D:D wybacz, me zle intencje
niestety to nie takie proste bo scalaki dzialaja przy 4ohm i nie są stabilne przy 2 ohm. Takze nawet gdyby byla mozliwosc to na wyjsciu mieli bysmy 8 ohm co w aucie jest bez uzyteczny bo zakladajac glosniki byl by dym
Poza tym w radiu nie masz przetwornicy w najlepszych radiach masz 15A bezpiecznik co daje maksymalnie 207w 50% z tego idzie na obsluge cd itd. Zostaje jakies 7A co przy sprawnosci 100% daje ok 100w. Rzeczywista sprawność takiego ukłądu to ok60-70% czyli dzieląc na 4 kanały zostaje jakies 17-19w rms przy 4 ohm . Gdybyś to zmostkował miałbyś 38w przy 8 ohm
A poza tym te 18w rms to przy zniekształceniach rzędu 10%thd.
Kraty nie wygrales aczkolwiek szkoda ze nie ma takiej mozliwosci
Co do bycia melomanem to uwierz mi ze ja tez nim jestem Dlatego nie uzywam mp3 tylko sciagam flacki poza tym gdybym chcial zeby bylo mnie slychac 2 ulice dalej to wsadzil bym mojego JL w 45 l Br. Ale mi zalezy bardziej na impulsie niz na ilosci basu.
nowe zawieszenie mam prawie zrobione wiec może będzie trochę ciszej i pomyślałem żeby zabrać sie wreszcie za car audio. Ogólnie ogarniam takie sprawy wiec z założeniem i podłączeniem nie będę miał problemu jedyna przeszkoda ze nie jestem już na czasie z modelami Co mi doradzisz chłopaku do mojego coupe żeby grało dobrze po jak najmniejszych kosztach. Jednostka bazowa jest zacna cda 7944, słucham wyłącznie rapu...
juz dawno chcialem zrobic wątek z "okazjami na allegro" bo za male pieniadze można wyrwać fajny sprzęt. Dobryziom napisz ile masz kaski bo to od tego trzeba zacząć.
Ja wychodze z jednego zalozenia najlepiej w danej kasie jak skladam CA i jak skladam komputery i zakladam alarmy
Tomi [Usunięty]
Wysłany: Pią Paź 10, 2008 00:13 Re: Rover 200 - projekt Car Audio
michone napisał/a:
I tak pewnie w przyszlym roku bedzie dls r6a albo wyzej.
Mam R6A napędzane jakims wzmacniaczem Alpine i nie jestem zbytnio zadowolony. Wcześniej całość była strojona i grała z takim starszym Pioneer'em (chyba 4400) i grało bardzo przyjemnie. Radio jednak wyciągnęli
Ostatnio zmieniony przez Tomaszi Sob Paź 11, 2008 07:41, w całości zmieniany 1 raz
Nie rozumiem co sie tak ludzie uparli na te 2 kanały w przód, mam bardzo dobre glośniki w przodzie na dobrym wzmaku a i tak w 90% przypadków slucham z włączonymi jajkami w półce z tyłu. Przodów słuchałem na wielu ustawieniach i zawsze mi brakowało tyłu. Niestety matoły projektujące R200 nie wysiliły się za bardzo i nie ma miejsc w tylnich drzwiach
Nie rozumiem co sie tak ludzie uparli na te 2 kanały w przód, mam bardzo dobre glośniki w przodzie na dobrym wzmaku a i tak w 90% przypadków slucham z włączonymi jajkami w półce z tyłu. Przodów słuchałem na wielu ustawieniach i zawsze mi brakowało tyłu. Niestety matoły projektujące R200 nie wysiliły się za bardzo i nie ma miejsc w tylnich drzwiach
Też kiedyś uważałem, że lepiej sam dobry przód wrzucić, ale jak w ZR tylne jajka DLSa ściszę to faktycznie mi ich brakuje
zeby nie bylo problemu wystarczy w slupkach dac tweetery i dobrze je ustawic. Mi nie pasuja gosniki z tylu i ich nie chce... najwazniejszy powod to brak sceny stereo.
Co do projektu to został zakupiony zestaw kabli 20mmkw dietz do zasilenia carpower, oraz zakupiony zestaw uwaga: "voice kraft" 10mmkw do zasilenia audisona. Jesli chodzi o VK to zmienione zostaną kable sygnałowe na dietz yellow podwójnie ekranowane z pozłacanymi końcówkami.
Chciałem zamówić panele z sklepu POWE patrze 35zl no to spoko 50zl z przesylka. Okazalo się że 35zl sztuka a nie komplet . Tak wiec w ruch pojdzie wyżynarka i stare biurko .
Mam juz maty filcowe do wyciszenia tylnich nadkoli i bagaznika. Bedą także położone między matami app a tapicerką w celu usunięcia drgań.
Myśle nad ukryciem wzmaków w bagazniku i chyba bedzie podnoszona podłoga z płyty osb ewentualnie zabudowana prawa strona. Coś ala podest. Musi być tak zrobione żeby nikt tego nie zjumal
Tweetery w słupkach niestety za bardzo rzucają się w oczy, za bardzo kusiło by to złodzieja.
Ja mam włożone w oryginalne otwory w drzwiach, wyciąłem ten plastik i włożyłem takie mocowanie z regulacją kierunku.
Widzę że wyciszasz nadkola, za słupki, dach, podłogę, bagażnik też się zabierasz???
Do tego wypadałoby wyciszyć komorę silnika bo w R200 to jest dosłownie masakra.
Jakich mat używać do w/w wyciszeń bo chciałbym zrobić takie kompletne wyciszenie z tym że max do 500 mogłbym na to wydać.
ja teraz nie mam w ogole wyciszonej maski bo kuzyn przy malowaniu mi wyciszenie zgubil .
Ja wlasnie odebralem przesylke z Polk Audio i mam malutki problem bo tweetery maja z obudowa ok 5,24 cm sama kopulka ma 25mm w slupki sie nie bede bawil ale bede zabudowywal w trójkątach od lusterek.
i z tej firmy bede bral maty bitumiczne bo do niej mam doslownie 30-40m . W planie mam wyciszenie tylnich nadkoli, bagaznika i drzwi. Za dach i podloge sie nie biore z dwóch powodów :
1. kasa
2. duzo babraniny.
Wracajac do zestawu Polk Audio to jestem troche zszokowany srednie i wysokie tony są tak precyzyjne że głowa boli narazie byla próba w celu wystawienia komentarze ale wiem że to był strzał w 10
Mam nadzieje ze do świąt skończe ale teraz musze przegląd i OC opłacic wiec Na tygodniu postrzelam troche fotek to sie pochwale
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum