Pomógł: 5 razy Dołączył: 23 Sie 2008 Posty: 85 Skąd: Sandomierz
Wysłany: Wto Gru 23, 2008 18:54
Właśnie wymieniam.Dzisiaj wymieniłem olej (MOBIL super s turbo diesel 10w-40 ) i filtr (MAN)w silniku weszło 6 litr i jest na bagnecie max dobrze,że sprawdziłem a nie lałem tak jak pisało w instrukcji 6,8 litra.Do skrzyni kupiłem MTF 94 2 litry wchodzi 1,6l podobno to taki sam olej jak każdy inny 75W-90 ale taki jest zalecany więc taki kupiłem następnym razem chyba kupię inny bo ten ciężko dostać ,IRD (MOBIL SHC 75W-90) 1 litr ,tylny most ELF TRANSELF TYP B 80 W-90 1 litr ,płyn do chłodnicy 7,25 litra Preston
słowo kluczowe " podobno". Miałem zalany wcześniej 75W-90 i po wymianie na MTFa skrzynia lepiej pracuje, szczególnie poprawiła się praca skrzyni przy niskich temperaturach
drax napisał/a:
następnym razem chyba kupię inny bo ten ciężko dostać
Wysłany: Czw Gru 25, 2008 19:37
Zdjąć pokrywę pod silnikiem przykręcona na 8 śrub (13,10 i wkręt z krzyżakiem) zdjąć węża od chłodnicy zlać płyn ,wyjąć termostat można jak masz czym przedmuchać powietrzem żeby jak najwięcej płynu wyleciało,wszystko i tak nie wyleci,poskręcać .
Zalać nowy płyn włączyć silnik żeby pochodził sprawdzać poziom w zbiorniku jak otworzy sie termostat dolać odpowietrzać jednocześnie odpowietrznikiem.2,0 DI co to za silnik Rovera.
No ja dziś właśnie kupiłem autko i zadecydowałem że sprzedający dokona przekładki bo się na tym zna i robił to nie raz.
Kupiłem juz oryginalną regenerowaną maglownicę od Freelandera i autko stoi na przekładce.
Byłem dziś w M1 i jak zobaczyłem cenę płynu Prestone do chłodnicy do mi trochę kopara opadła 19zł na 1l a podobno trzeba kupić 8L.
Moje pytanie, gdzie w Łodzi opłaca się go kupić, może mają gdzieś na litry .
Auto planuje potrzymać minimum 3 lata bo jest z 29 listopada 2002r.
Czyli praktycznie 5 letnie autko.
Wysłany: Sob Gru 27, 2008 21:23
SyntaX napisał/a:
Byłem dziś w M1 i jak zobaczyłem cenę płynu Prestone do chłodnicy do mi trochę kopara opadła 19zł na 1l .
Dziwi mnie ta cena może to koncentrat.Ja kupiłem 2 bańki 4 litrowe i zapłaciłem 29,90 za opakowanie taka sama cena jest na allegro idź może do innego sklepu.
ps.masz tu w promocji płyn z przesyłką za 35pln a jak weźmiesz 2 bańki będzie taniej o koszty przesyłki ma gość też koncentrat.
http://allegro.pl/item503...y_promocja.html
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum