Wysłany: Pon Cze 30, 2008 15:53 [R216 Si 1.6 97r]obroty na jałowym wieszają się na ok 2tys
witam.
Mam rovera 216 Si benzyna 1,6. Czasami sie zdarza, ze obroty na jalowym biegu wieszaja sie na wysokich obrotach np. 1,5tys i jak podgazuje to zostaje tak wysoko ile podgazowalem-mowa o obrotach czyli z 1,5 tys zostanie na 2 tys obrotow i nawet wyzej. Jak pojade i wrzuce biegi az do 3 i puszcze pedal gazu zeby obroty spadly przy jakiejs tam odpowiedniej predkosci to po jakims czasie normuje sie to.
Gdzies wyczytalem, ze to wina silnika krokowego i tylko jego to oczywiste bo on odpowiada za to. Pisali gdzies nie pamietam gdzie na stronie klubowej o czyszczeniu przepustnicy silnika - smarowaniu sprezynki bo to ona sie zacina czasem i za to "wieszanie sie obrotow" odpowiada...
Czy ktos pamieta gdzie jest instrukcja owych operacji?
POzdrawiam
_________________ Nocny Marek
SPAMU¦
Wysłany: Pon Cze 30, 2008 15:53 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Pomógł: 6 razy Dołączył: 28 Mar 2007 Posty: 97 Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: Pon Cze 30, 2008 18:41
linka gazu nie jestem pewnien jakjest w 216 -tce ale jest tam chyba linka gazu , może jest zbrudzona i się wiesza . ja tak miałem i to pomogło.A jesli hodzi o silnik krokowy to też przydało by się zajrzeć i go oczyścic.
_________________ 2.0 16V 200 KM Turbo
Pozdrawiam Marek
chyba to nie linka gazu bo na biegach normalne obroty ma prawidlowe, a jak tylko wrzuce na luz to silnik krokowy powiniene trzymac obroty i wtedy ma podwyzszone wiec to jego wina byc musi, albo przepustnicy....
[ Dodano: Pon Cze 30, 2008 23:57 ]
aaa i pytanie czy trzeba odlaczyc akumulator zanim sie zdemontuje silnik krokowy i przepustnice zeby modul nie wygenerowal bledow?
a ktos wie, gdzie mozna kupic nowa przepustnice do rovera 216 Si 1,6 benzyna z 97 roku? we wrocku w kilku miejscach gdzie mechanicy kupuja do roverow-nie bylo.
Uzywanej nie chce za bardzo kupowac...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum