W R200 z przodu fabrycznie są 16cm głośniki i takie sobie kup. W archiwum było sporo konkretnych zestawów. I najlepiej właśnie zestaw niskośredniotonowe + wysokotonowe + zwrotnice. Poniżej jest też wątek na temat audio w R200
narazie musze kupic te glosniki bo poprostu nie mam lewego przodu:) ktos mi wyjal a pozniej bede myslal nad wzmacniaczem i skrzynia basowa do tylu tymczasem mam jeszcze troche wydatkow
bo sa miejsca to po co zostawiac tam te seryjne a suba narazie nie bedzie bo kasy nie mam na ta chwile
To ze tam sa wolne miejsca to nie oznacza ze masz wyrzucac kase w bloto
Dlaczego glosniki z tylu nie ?
Cytat:
System stereo (a takim jest dźwięk z CD) jest oparty na dwóch
źródłach dźwięku - lewym i prawym. Przy takim ustawieniu,
dźwięk może zostać odtworzony prawidłowo, każdy dźwięk odegrany
z poprawnym opóźnieniem, co stwarza nam "scenę".
(wynika np. ze sposobu nagrywania w studiach nagrań
przy użyciu dwóch mikrofonów oddalonych od siebie w jednej
linii).
Dodanie dodatkowych przetworników powoduje docieranie do
naszych uszu kilku sygnałów o różnym opóźnieniu i zabarwieniu
co absolutnie zamazuje scenę, niepozwala na powstawanie źródeł
pozornych, zaburza barwę dźwięku i podbija (lub wycina) niekontrolowanie
niektóre pasma w całym spektrum. Te wszystkie zjawiska
są mocno nieporządane w stereo i z tego powodu najdoskonalej
sprawują się np. tzw monitory (pomimo, że brak im basu).
Tego typu głośniki dają prawie punktowe źródło dźwięku,
co przekłada się na piękne jego przedstawienie.
Subwoofer z kolei może być w bagażniku, bo wraz ze
zmniejszaniem częstotliwości, człowiek nie rozróżnia kierunku
pochodzenia dźwięku i dlatego subwoofer przetwarzający pasmo
poniżej 100Hz nie jest problemem, zakładająć, że nadąża
za przednim systemem (nie powoduje opóźnień / przesunięć fazowych).
Jak kiedyś usłyszysz auto, w którym słuchając muzyki
będziesz mógł dokładnie podać kierunki / lokalizacje poszczególnych
instrumentów to sam będziesz wiedział, że tylna półka
może tylko zaszkodzić.
Hmm. Ja mam fabryczne głośniki z tyłu i nigdy się nie zastanawiałem nad tym, czy mam "scenę". Nie jestem audiofilem i taka konfiguracja w aucie (2 gwizdki + 2 w drzwiach + 2 z tyłu) mi wystarcza.
Może podobną postawę prezentuje pytający.
_________________ Nie udzielam pomocy na priv oraz na gg! Masz problem? Pisz na forum
Wybacz Piter ale jesli ktos inwestuje w głosniki Hertz'a do tego wzmacniacz i sub to podejrzewam ze interesuje go cos wiecej niz pseudo standard audio 2+2
Nie jestem audiofilem to napewno ale lubie miec dobre naglosnienie Mysle o tych glosnikach z tylu poniewaz jest tam miejsce a do tego moj kumpel w autku ma tylko z przodu glosniki lanzara i tube w bagazniku i nie wykorzystuje sprzetu w pelni... Moze narazie sprobuje zrobic dobrze przod a potem bede myslal nad reszta
dobrze kombinujesz proponuje zacząć od wygłuszenia drzwi
Prawda potem głośniki koniecznie na dystansach z mdf'u, jak to zrobisz dobrze to nawet pod radiem będzie chulało zajefajnie nie mówiąc już pod wzmacniaczem
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum