Wysłany: Wto Lis 11, 2008 00:38 [R620] Problem z odpalaniem
Typ: Di Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 1995
Witam szanownych forumowiczow
W sumie ten problem pojawił sie pierwszy raz jakieś pół roku temu ale w ciągu ostatnich kilku dni sie nasilił i to znacznie. Owy problem polega na tym ze gdy przekręcę kluczyk w stacyjce- po wcześniejszym nagrzaniu świec i słyszę tylko "pstryk" a silnik ani nie kreci ani nic. Ponawiam. Przekręcam na nowo kluczyk i to samo a następnym razem odpali od reki. Nie ma reguły czy sie zatnie raz czy 3 razy. Czyżby to rozrusznik ?:/ Zaczyna mnie to martwić bo nie mam zamiaru dzwonić po kumpla jak zajadę na uczelnie i będą musieli po mnie jechać Da sie to jakoś naprawić czy czeka mnie wymiana rozrusznika ?
z góry dziekuje za wszelka pomoc
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Sob Lut 12, 2011 22:19, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Wto Lis 11, 2008 00:38 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Pomógł: 1 raz Dołączył: 11 Maj 2008 Posty: 32 Skąd: Wrocław
Wysłany: Sob Lis 15, 2008 20:10
u mnie pojawił się ten sam problem
- z dnia na dzień przestał palić ... przekręcam, cichy pstryk i cisza - powrót kluczyka i znów to samo ... po kilku razach zaskakiwał
- przeczyściłem wszystkie styki, wsówki, sprawdziłem połączenia AKU - rozrusznik i dalej nic
- wiec rozebrałem rozrusznik - szczotki prawie jak nowe, niby wszystko ok
- wiec znalazłem w mojej miejscowości używany rozrusznik za 80zł - zamontowałem - i teraz pali na dotyk
Witam.
U nas tez był taki problem. Wyciągliśmy rozrusznik, szczotki w dobrym stanie, automat tez chodził za każdym razem. Wsadziliśmy go, naładowaliśmy akumulator i wszystko grało przez jakiś czas. Dodam, ze w tym czasie akumulator siadał.
Kopiliśmy miesiąc temu nowy akumulator i problem się skończył. Samochód odpalał na dotyk, aż do dzisiaj.
Dzisiaj rano w garażu przekręcam kluczyk i był tylko ten dźwięk, a rozrusznik nie zaczął kręcić. Dopiero udało się za 3 razem.
Później odpalał za pierwszym razem. Jakiś czas później pod sklepem miałem załączone radio i w momencie przekręcenia kluczyka był tylko ten dźwięk i wszystko się wyłączyło. Wyłączyłem radio i wentylator i znowu przekręciłem kluczyk i znowu ten dźwięk i odpalił dopiero za 3 razem.
Teraz nie wiem czy to wina akumulatora, czy rozrusznika, czy czegoś innego?? Proszę o pomoc.
_________________ ROVER TO 3 SŁOWA:KLASA, STYL I WYGODA
elektromagnes będzie walnięty - Czasem sie zawiesza chyba jak to u mnie miało miejsce. Ja wymieniłem rozrusznik i hula Tobie tez radze skupić sie na rozruszniku
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum