Panowie jestem zupełnie nowy i prosze o wyrozumiałość ...
Mam rovera 200 z 1998 roku całkiem spoko stan ...
Mam dwa problemy a właściwie pytania
1. Czy lampy przednie mają możliwość zainstalowania żarówek postojowych ? Jak przekręcę pokrętło przy kierownicy to niestety zapala się oświetlenie stacyjki natomiast lampy nie Nie mam żarówek ? czy może lampy po prostu nie posiadają takiej możliwości
2. Musze ustawić zbieżność, ile coś takiego może kosztować ?
SPAMU¦
Wysłany: Sro Lis 05, 2008 11:14 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Witaj!
Ad.1. Postojówki powinieneś mieć (ja mam i nie jest to żadna super opcja). Albo nie masz żarówek, albo jakiś inny problem.
Ad.2. A zadzwoń gdzieś, to dowiesz się dokładnie Ja zapłaciłem ok. 80zł
Ad.3. Przywitaj się w odpowiednim kąciku
Hmm... Jak zajrzysz za lampę (tam gdzie się wymienia żarówki) to postojówki wchodzą prostopadle do osi podłużnej pojazdu. No nie wiem jak to wyłumaczyć Z boku od tyłu po prostu
Ale nie mam zielonego pojęcia jakie to są...
Sprawdź czy masz założone przewody na te żarówki, może ktoś wymieniał zwykłe H4 i pozdjemował za dużo przewodów, a potem nie założył
hehe akurat w przypadku postojówek nie jest potrzebny - za mały prąd zeby zaistniała konieczność uzycia przekaźnika ja bym postawił na wiązke tylnej klapy
http://www.roverki.pl/mod...ies=Technika#40
Wojtek jeśli nie masz doświadczenia elektrycznego to proponuję podjechać do jakiegoś elektryka. Mozesz jeszcze sprawdzic bezpieczniki.
Wiązka może powodować niedziałanie całego obwodu postojówek? Przednich też? Wydawało mi się, że przełącznik na kierunkowskazie może włączać podświetlenie tablicy i zegarka, a uszkodzony jest jedynie włącznik postojowych.
co do wiązki tylnej klapy to trochę chęci, lutownica, koszulka termokurczliwa i troche przewodu, najlepiej jakiegoś miękkiego/z miękką izolacją i trzeba po prostu powymieniać kawałki przewodów w tym gumowym łączniku do tylnej klapy po prawej stronie
Analizując rave, to ... obwód postojówek jest podzielony na 2 części (pisze z głowy) pierwsza: przód lewy + tył prawy + podświetlenie tablicy a druga: pozostała część postokjówek + podświetlenie zegarów. Niestety nie mam rave, żeby dokładnie to sprawdzić. W każdym razie jest całkiem możliwe, że wiązka tylnej klapy spowoduje brak oświetlenia w przednich lampach
W wiazce tylnej klapy są przewody od:
- podświetlenia tablicy (jeden albo oba obwody postojowe)
- stały + do wycieraczek
- sygnałowy + do wycieraczek
- masa
- ogrzewanie tylnej szyby
- 2 przewody od centralnego zamka
- zamka klapy włączający podświetlenie bagażnika i dający sygnał do alarmu
- stopu w spojlerze
Reasumujac, uszkodzenie tej wiązki moze wywołać bardzo dużo dziwnych i czasami zaskakujacych reakcji różnych odbiorników w aucie np. naciśnięcie stopu włączy nam tylną wycieraczkę, lub podświetli zegary w aucie itp.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum