Typ: V6 Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 2.5 Rok produkcji: 2002
Witam.
Zauważyłem, że OBC przekłamuje wartości średniego zużycia paliwa. Np. pokazuje 7.7 l/100km, a faktyczne zużycie (tankowanie pod korek i ręczne obliczenia) jest na poziomie 8.6 l. W przybliżeniu różnica (zaniżana przez BCU) wynosi 1l/100km. W tym poście ==>
wyczytałem, że istnieje coś takiego jak współczynnik korekcji zużycia paliwa (pozycja 20.0 w menu BCU). U mnie jest to wartość 1. Pytanie brzmi: w którą stronę korygować ten współczynnik (zmniejszać czy zwiększać) żeby urealnić wskazania BCU?
Pozdrawiam.
SPAMU¦
Wysłany: Czw Wrz 15, 2011 20:15 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Wszystko zależy od tego czy ktoś wcześniej nie przestawił współczynika, ale jeśli wskazuje zużycie mniejsze niż faktyczne należy współczynnik zwiększyć.
[ Dodano: Pią Wrz 16, 2011 21:16 ]
Generalnie należałoby dać współczynnik 1000 o ile był zmieniany na niższy np. na 0850 i przelitrażować jeszcze raz a potem ewentualnie obliczyć i skorygować.
automechanik Nie można ustawić współczynnika na 0850. Zakres zmian to 0900-1299. W menu 20.1 ustala się ostatnią cyfrę, w 20.2 trzecią, a w 20.3 dwie pierwsze, które zmieniają się w zakresie od 09 do 12 . U mnie był ustawiony na 1000. Wstępnie zrobiłem korektę na 1100, chociaż nie jestem pewien, czy nie należało by go zmniejszyć zamiast zwiększać . Jadę dziś w trasę (ok. 300 km) więc zobaczymy jak to wpłynie na wskazania. Oczywiście dam znać, jakie były wyniki.
automechanik faktycznie można Wczoraj na szybko sprawdzałem. Można ustawić w zakresie od 0700 do 1299. Ale do rzeczy. U mnie po ustawieniu na 1100, BCU pokazywał 8.5l/100km, a faktyczne zużycie (ok. 250 km) wyniosło 8.25l/100km. Czyli korekta w dobrym kierunku, ale za duża. Skorygowałem ustawienie na 1075 i chyba teraz pokazuje (przynajmniej ze sporą dokładnością) realne zużycie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum