Wysłany: Sob Lis 15, 2008 15:53 [R416] Dziwny problem z silnikiem (1,6 seria K rocznik 95)
Typ: Si Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.6 Rok produkcji: 1995
Witam.
Kilka dni temu moim roverkiem jechała żona i ni z tego ni z owego zgasł jej na skrzyżowaniu. Przyjechałem na miejsce i oto co zastałem. Kiedy przekręciłem kluczyk silnik zaskakiwał, ale na krótko, działał przez ok 10 sekund po czym gasł. Kiedy w końcu jakimś cudem udawało mi się podtrzymać obroty, to okazało się, że kompletnie nie ma sił pociągnąć auta po czym gasł. Udało mi się na półsprzęgle i na wysokich obrotach doczłapać kilka metrów do parkingu i to by było na tyle.
W pierwszej chwili pomyślałem, że uszczelka pod głowicą padła ale olej czysty, płynu chłodniczego nie ubyło a i ciśnienie w garach po sprawdzeniu okazało się być w normie we wszystkich cylindrach. Iskra jest, niedawno zresztą wymieniłem przewody, śwece, kopółke z palcem, akumulator, alternator. Dla pewności jeszcze pozamieniałem na inne świece ale efekt ten sam. Silnik odpala, wchodzi na obroty utrzymuje to przez kilka sekund po czym od razu gaśnie.
Chodzi mi po głowie, że może się zapłon przestawił albo czujnik halla wysiadł, ale po pierwsze za nic nie mogę znaleźć znaku na kole pasowym i ze znalezieniem czujnika też mam problem.
Dodam jeszcze, że samochód ma dwa źródła zasilania gaz i benzyna, te objawy są zarówno na jednym i drugim, więc raczej odpada opcja z dostawą paliwa do wtryskiwaczy i odpowiedniego tam ciśnienia, pisałem już też że iskra jest.
Jeśli ktoś ma jakieś sugestie gdzie by tu jeszcze zajżeć, to poproszę, no i pomoc w odnalezieniu znaków z czujnikiem halla by sie przydała.
Dzięki.
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Pon Lut 28, 2011 21:44, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Sob Lis 15, 2008 15:53 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum