Pomógł: 3 razy Dołączył: 31 Sty 2006 Posty: 134 Skąd: Góra Kalwaria
Wysłany: Sob Lis 29, 2008 18:39 [All] Rozciąganie paska klinowego
Szanowne grono, czy zna ktoś sposób doboru nowego paska względem wymiaru starego tj jaka jest średnia rozciągalność pasków zużytych? Chodzi o to, że mam stary pasek o wymiarze 1540 (zmierzone metodą sznurka) bez żadnych opisów nań. Jaki teraz dokupić nowy do tego?
Najlatwiej jest pojść do sklepu z częściami powiedzieć do czego ptrzebujemy pasek i sprzedawca znajdzie nam odpowiedni wg. katalogu. zawsze tak kupuję i jeszcze się nie zdarzyło żebym dostał coś czego nie potrzebuję
ZTCW to paski mierzy się od wewnątrz, a sznurkiem można z zewątrz jedynie...
odejmij jakieś 10 mm i tyle (podobno paski wieloklinowe nie powinny sie rozciągać więc nie będzie problemu) dla pewności mozesz wziąć pasek o 5-10 mm krótszy... bez problemu się napnie tyle ile trzeba
_________________ W przypadku obu Roverków w zasadzie mogę powiedzieć, że to spełnienie marzeń. Całe szczęście zostało jeszcze trochę do spełnienia
Pomógł: 3 razy Dołączył: 31 Sty 2006 Posty: 134 Skąd: Góra Kalwaria
Wysłany: Nie Lis 30, 2008 17:58
magneto napisał/a:
Najlatwiej jest pojść do sklepu z częściami powiedzieć do czego ptrzebujemy pasek i sprzedawca znajdzie nam odpowiedni wg. katalogu. zawsze tak kupuję i jeszcze się nie zdarzyło żebym dostał coś czego nie potrzebuję
No że nie wpadłem
Żartuję To nie jest po prostu takie proste.
Brt napisał/a:
ezy a masz orginalną klimę w swoim w technicznym FAQ masz podane fabryczne rozmiary pasków do SDi
No właśnie nie. Temat był tu już poruszany - wiem. Z tym że mój układ nie jest chyba taki prosty. Wcześneij omawiane były dodawane kompresory z dodatkowym paskiem 4PK545 na alternator i kompresor + pasek do 600tki bez klimy. I taki sobie też zakupiłem ale okazało się że jest za krótki. Po prostu nie zauważyłem że ten pasek nie idzie mi tą standardową drogą którą iść powinien tylko zachacza jeszcze o kompresor klimy.
No i wychodzi 1540-10mm=6PK1530 - więc taki zakupię. Dzięki sTERYD za info
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum