Wysłany: Czw Kwi 28, 2011 11:16 [R200] Wysokie obroty tylko przy włączonej klimatyzacji
Typ: Si Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.4 Rok produkcji: 1997
Witam
Przy włączonej klimatyzacji czasem obroty wskakują na 2000/3000 i tak trzymają. Klima chłodzi, wszystko się załącza. Nie działa mi pierwszy bieg nawiewu, ale czy to ma jakieś znaczenie? Przy wyłączonej klimie auto chodzi normalnie - przy nagrzanym silniku obroty na jałowym poniżej 1000. Ktoś miał podobny problem?
SPAMU¦
Wysłany: Czw Kwi 28, 2011 11:16 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Mam taki sam problem. Gdy klima jest wylaczona wszystko jest ok. Ale jak wlacze klime to czasem obroty sie zacinaja w przediale 2-3 tys. Gdy ja wylacze znow wszystko ok. Jakis pomysl?
Problem nadal nie rozwiązany, co więcej odczuwam spadek mocy przy włączonej klimie.
Trudno mi szukać pomocy jak serwisom od klimy kompetencje kończą się na nabiciu i oczyszczeniu klimatyzacji.
Spadek niewielki ale odczuwalny spadek mocy jest normalnym zjawiskiem ... w belli (140KM) też odczuwam taki efekt przy ruszaniu podobnie było w R200. Klima bierze kilka kW z silnika i to czujesz właśnie .....a co do obrotów , to może problem jest w silniku krokowym lub przeoustnicy nei wiem jak działa regulacja po włączeniu klimy. Serwis od klimy w każdym razie nie pomoże .... prędzej jakiś mechanik kumający diagnostykę silników.
Odczuwam znacznie większy spadek mocy z porównaniem z tym co było przed awarią.
Nie wiem czy krokowiec i przepustnica ma jakieś znaczne powiązanie z klimą.
one zajmują sie regulacją obrotów .... i komp po włączeniu klimy powinien przy pomocy krokowca podkręcić i wyregulować obroty silnika ... wiec jeśli z nimi cos nie tak (moze sie wiesza coś) to moga powodować takie zachowanie. Ja nie wiem czy to to szwankuje, ale sprawdzić/wyczyćcić nie zaszkodzi.
one zajmują sie regulacją obrotów .... i komp po włączeniu klimy powinien przy pomocy krokowca podkręcić i wyregulować obroty silnika ... wiec jeśli z nimi cos nie tak (moze sie wiesza coś) to moga powodować takie zachowanie. Ja nie wiem czy to to szwankuje, ale sprawdzić/wyczyćcić nie zaszkodzi.
U mnie tak jest. Wlaczam klime podnosza sie obroty ale zaraz wyrownuja. Problem pojawia sie po przejechaniu kilku km, np. staje na swiatlach i na luzie mam 2 tys. Silnik krokowy mam "nowy", uzywany i przepustnice tez niedawno czyscilem.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum