Pomógł: 166 razy Dołączył: 27 Mar 2007 Posty: 2965 Skąd: Sędziszów
Wysłany: Sob Sie 30, 2008 16:13 [R75] Zawór wysokiego ciśnienia
Typ: CDT Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 2001
Ostatnio dopadały mnie bardzo dziwne objawy. Auto gasło nie wiadomo dlaczego, w ogóle bez reguły żadnej. Albo odpalało a po kilku sek. gasło, po odłączeniu wtyczki na aku. paliwa chodził, ale nie równo. Tak w sumie z ciekawości wykręciłem nieszczęsny ZAWÓR REGULACJI WYSOKIEGO CIŚNIENIA PALIWA i wydmuchałem go. I.... bingo znowu ten ***** się zapchał.
Więc wymieniam objawy jakie mogą wystąpić przy tym zaworze:
1.Odcina zapłon(gaśnie po przekroczeniu 2500-2700rpm.
2.Po przekręceniu kluczyka, w celu zgaszenia silnik chodzi 2-3 sek.
3.Ciężko odpala tzn. trzeba długo kręcić zanim odpali.
4.Silnik nierówno chodzi na wolnych obrotach.
5.W ogóle nie chce odpalić(padnięty całkiem zawór).
6.Gaśnie nie wiadomo kiedy i z jakiej przyczyny, bez żadnej reguły.
7.Traci moc, a po chwili gaśnie(chyba właśnie tak miał rolando, ja też)
No to by było chyba tyle, także dla wiedzy innych w przyszłości pisze jakie mogą wystąpić objawy i czym są spowodowane.
Ostatnio zmieniony przez apples Pon Cze 13, 2011 11:14, w całości zmieniany 2 razy
SPAMU¦
Wysłany: Sob Sie 30, 2008 16:13 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Wysłany: Sro Gru 17, 2008 14:20
Po lewej stronie silnika pod kolektorem dolotowym, jest pompa Common Rail. Poziomo w niej ustawiony w stronę silnika jest zawór. Mniej więcej w tym miejscu co na zdjęciu. Przymocowany jest dwiema śrubami trox chyba 30 numer(nie jestem pewien).Wykręcasz go, kompresor i dmuchasz. Całego, we wszystkie dziurki jakie tylko posiada
Moc się poprawiła chyba Rozłączyło mnie jak rozmawialiśmy, bo bateria mi padła Za zawory będę brał się po niedzieli, ale zrobią to mi mechanicy, bo boję się tego sam rozbierać. Rowan jesteś wielki
Wysłany: Czw Gru 18, 2008 20:19
se7en86, bez przesady. Za 10 lat jak będę dobrym mechanikiem samochodowym, bo na taki kierunek się wybieram, mam nadzieję będę zasługiwał, żebyś się tak do mnie zwracał.
A narazie to jedynie możemy się wymieni posiadanymi wiadomościami.
No to życzę najlepszego i jak będziesz już miał swój warsztat i będę gdzieś blisko napewno wstąpię i oddam mój samochód na kanał ( a przy okazji coś tam się wypije za pomoc )
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum