Typ: TDi Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 1998
Witam wszystkich użytkowników R.
Jestem posiadaczem Hondy Accord od roku.Z forum ROVERKI.PL korzystam baardzo często i jestem pełen podziwu jaką wiedzę posiadacie,ale przejdę do meritum.Otóż.Gdy temperatura silnika osiąga swoją normalną temperaturę i gaszę silnik idąc do sklepu na dwie minutki.Wracam do Hondzi przekręcam kluczyk i czekam 4 do 5 sekund zanim zgaśnie kontrolka grzania świec żarowych.Czy to normalne przy tych silnikach?Kolega ma Audi 80 bodajże '93r. i jak ma ciepły silnik to kontrolka nie zapala się wcale.
I jeszcze jedna rzecz mnie nurtuje ,otóż co odpowiada (czujnik,przekażnik)jak długo mają być grzane świece?Dziękuję, Licze na odpowiedź.
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Czw Sty 27, 2011 23:14, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Pią Gru 19, 2008 23:24 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Pomógł: 1 raz Dołączył: 11 Maj 2008 Posty: 32 Skąd: Wrocław
Wysłany: Pią Gru 19, 2008 23:35
w moim 620 zawsze zapala się kontrolka grzania świeć (na taki sam czas) - niezależnie czy stoi auto dwa dni, czy przejadę nim 20km, po czym zgaszę go na przejeździe kolejowym i odpalam po kilku minutach
- co ciekawe w moim pierwszym aucie (golf I z 1976r diesel) - miałem tak, iż czas świecenia się kontrolki grzania świec zależał od temperatury silnika (na zimnym świeciła się ok 7s, na letnim ok 4s, na ciepłym 1s)
W 220SDi kontrolka świec zapala się za każdym razem, a czy odczekam az zgaśnie czy nie, to już zależy odemnie jak auto jest zagrzane, to w ogóe nie czekam na nia tylko od razu odpalam po prostu jak benzyniaka Samym procesem załaczania świec reguluje zestawik przekaźników (taka czarna puszka - w 220SDi jest on obok komputera)
Brt, moduł swiec czyli czarna puszka + przekaźnik świec z tego co mi wiadomo
W Dieselku Roverowskim serii L kontrolka zapala się za każdzym razem na taki sam okres czasu, gdy świece są uszkodzone bądź przekaźnik to albo nie zapala się wcale albo świeci się bardzo długo...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum