Typ: wszystkie Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.4 16v Rok produkcji: wszystkie
Czesc!
Stoje wlasnie przed wyborem opon do Rovera 414 na przednia os. Auto jezdzi po Irlandii, wiec mozna zalozyc, ze wiekszosc czesc czasu to bedzie taka nasza polska jesienio-wiosna (temperatury od 10 do 20 st.C, brak sniegu)
kup w takim rozmiarze jaki masz aktualnie zalożone.Jeśli obecne opony to letnie i sprawują się dobrze to bym nie eksperymentował i kupilbym takie same. Jaka jest różnica w cenie pomiędzy najtanszymi a najdroższymi? może nie warto oszczędzać parę groszy i kupić lepsze.W końcu od opon zależy Twoje bezpieczenstwo
Wysłany: Nie Gru 21, 2008 17:43
Polecałbym Nokian H G2 , jeżdzę na takich tylko że większy rozmiar, mimo że bieżnik mają typowo letni to na mokrym jeździ się praktycznie tak samo jak na suchym, tzn pewne prowadzenie i bez żadnych poślizgów. Są też bardzo ciche.
Tak sobie mysle. ze opony kupie po prostu te najtansze. Auto jezdzi w 99% w miescie, glownie w korkach, wiec predkosci niewielkie. Nie ma potrzeby przeplacac.
Teraz mam zalozone 175/60/14. Pytanie czy 165/60/14 beda dobrym, a duzo tanszym, zamiennikiem?
Zaloz letnie opony,w odpowiednim rozmiarze,ten ktory podales nie jest zamiennikiem.Zaloz taki jak byl i zadnej z tych opon ktore wymieniles!To chinskie opony ktore nie nie doczekuja w sposob naturalny konca eksploatacji,a nie ktore z nich wrecz sa niebezpieczne(pracuje w NCT)kup polskie ta sama cena lub barumy,te sa bezpieczne i wystarczajaco dobre na mokrych drogach,czego nie mozna powiedziec o chinskich "oponach".
Jestem juz po wymianie W "Pit Stopie" zalozyli mi GT MAXTOUR 165/70/14 81T. Facet mowil, ze to taka sredniej klasy opona, ze nie maja tych najtanszych. Do tego geometria.
Mam nadzieje, ze to dobry wybor i dzielnie pojezdza po tych dziurawych waskich drogach
Jestem juz po wymianie W "Pit Stopie" zalozyli mi GT MAXTOUR 165/70/14 81T. Facet mowil, ze to taka sredniej klasy opona, ze nie maja tych najtanszych. Do tego geometria.
Mam nadzieje, ze to dobry wybor i dzielnie pojezdza po tych dziurawych waskich drogach
Dzieki wszystkim za opinie.
Nie wiem po co pytac o opinie jak i tak kupuje sie pierwszy lepszy badziew i do tego w niewlasciwym rozmiarze,stwierdzenie ze to sredniej klasy opona to poprostu bzdura,ale chyba nikt nie powie wciskajac te "opony" ze kupujesz kompletne dno jakosciowe.Co dzien widze te "srednie jakosciowo opony" z odpadajacymi sekcjami bieznika,peknieciami(w calkiem nowych oponach),po roku opona wyglada jak po 5-eciu itp.Fajne biezniki maja tylko to nie ma znaczenia.Cale szczescie ze w Polsce sa bardziej swiadomi ludzie(w IRL polowa aut jezdzi na chinskich pseudo oponach) i nie kupuja masowo tego g.....Bardzo dobre polskie opony sa latwo dostepne w IRL i nie drozsze.Pozdr.
Dzieki wszystkim za opinie.
Nie wiem po co pytac o opinie jak i tak kupuje sie pierwszy lepszy badziew i do tego w niewlasciwym rozmiarze,stwierdzenie ze to sredniej klasy opona to poprostu bzdura,ale chyba nikt nie powie wciskajac te "opony" ze kupujesz kompletne dno jakosciowe.Co dzien widze te "srednie jakosciowo opony" z odpadajacymi sekcjami bieznika,peknieciami(w calkiem nowych oponach),po roku opona wyglada jak po 5-eciu itp.Fajne biezniki maja tylko to nie ma znaczenia.Cale szczescie ze w Polsce sa bardziej swiadomi ludzie(w IRL polowa aut jezdzi na chinskich pseudo oponach) i nie kupuja masowo tego g.....Bardzo dobre polskie opony sa latwo dostepne w IRL i nie drozsze.Pozdr.
Podjechalem do Pitstopu, powiedzialem, ze chce opony. Facet swierdzil, ze nie sprzedaja tych najtanszych z Chin, bo mieli problemy o jakich piszesz. Jako laik mialem drazyc temat dalej? Uprzedzony tu na forum nie chcialem chinszczyzny i tak poprosilem. Mam miec pretensje do faceta? Omijac ten serwis z daleka na przyszlosc?
Po drugie, rozmiar jednak wlasciwy. Takie mialem wczesniej na aucie, i wg serwisu takie powinny na nim byc.
Wrazenia z jazdy pozytywne - nie zrwa kol jak na starych oponach, nie piszczy na zakretach... zobaczymy jak bedzie dalej.
RadekNet, rozmiar proponuję sprawdzać tutaj. Nie musisz wierzyć facetowi przebranemu za mechanika
Jak się okażą marne, to po sezonie czy dwóch wymienisz. Na razie możesz jeździć i nie musisz czaić się na mechanika w ciemnej ulicy, nie usiłuje Cię zabić Lepiej kupić opony lepsze i droższe, ale spokojnie, do następnej zmiany opon przeżyjesz A na przyszłość zawsze możesz pogrzebać w internecie i poszukać testów opon zimowych.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum