Myslę, że CVT ze względu na dosyć młodą technologię wydaje mi się, ze nie jest to jakiś bardzo długi okres, ale poczekajmy na wypowiedź specjalistów, bo na ten temat mogę rozmawiać tylko w trybie przypuszczającym.
_________________ Najlepszym dowodem na to, że w kosmosie istnieje inteligecja jest to, że się z nami nie kontaktują.
Mam Lancie ze skrzynią tego typu. Kupiłem z padniętą ,ale za dobre pieniądze. Po pół roku naprawiona u trzeciego z kolei mechanika (specjalisty od skrzyń). Skrzynie te są bardzo delikatne i bardzo wrażliwe na uszkodzenie sprzęgła, jeśli będziesz jeździł z uszkodzonym sprzęgłem szybko padnie. Znalezienie warsztatu, który radzi sobie z tą skrzynką, bynajmniej w mojej okolicy, graniczy z cudem. Zdecydowanie odradzam, bynajmniej na przykładzie Lanci.
U mnie jest taki objaw że nie zmienia biegów,cały czas na jedynce jeździ i do tego głośno pracuje.Nie wiem co się stało.Wstępnie umówiony jestem po świętach.
Niech ktoś wypowie się co mogło tam za przeproszeniem "zjebać" się?
No to wygląda na uszkodzenie pompy oleju w skrzyni, zaworów sterujących "zmianą średnicy kół" (nie ma jedynki przekładnia zmienia przełożenia bezstopniowo), dźwięki mogą sugerować uszkodzenie łańcucha. Jeśli zdecydujesz się na naprawę to, postaraj się kupić inna skrzynię i z dwóch może uda się zrobić jedną sprawną. Koszty podstawowych części do tych skrzyń są powalające. Na przykładzie Lanci (Ypsilon to samo co Punto) sam łańcuch to koszt 5.000 pln.
PS. co do przebiegu w Lanci pada po ok 120 tys km, ale powodem padania jest niesprawność sprzęgła elektromagnetycznego.
Ostatnio głośno pracował automat i wlalismy trochę oleju, zaczął ciszej pracować ale pożniej właśnie coś popsuło się. Spróbuję włożyć cienki szlauf w miejsce bagnetu i "odessie" tyle oleju ile włałem. Zobaczymy co będzie.
Absolutnie nie będzie opłacało się robić tej skrzyni skoro mówić że łańcuch kosztuje aż tyle.Normalnie porażka.
Gość
Wysłany: Pią Gru 19, 2008 12:31
Witam,
Też mam CVT i z tego co udało mi sie do tej pory zorientować to wiem że te skrzynie są bardzo wrażliwe na stosowany olej. Może właśnie przez dolanie oleju sam "załatwiłeś" skrzynie.
Olej zalecany przez producenta ESSO EZL 799 jest ciężko dostępny. Sam noszę się z zamiarem wymiany oleju, ale niestety nie mogę znaleźć takiego jaki zaleca Rover.
Naprawa może Ci się opłacać jak kupisz skrzynie na części za dobre pieniądze. Mi tak się udało, że gość sprzedawał za grosze uszkodzoną skrzynię, w której były dobre części potrzebne do naprawy mojej skrzynki. Tylko do tego jest niezbędny rozsądnie myślący mechanik.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum