Wysłany: Sro Gru 24, 2008 20:18 [R45] Rozrusznik kręci a silnik się nie odzywa
Typ: IDT Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 2003
Panowie kurcze święta a ja mam problem przekręcam kluczyk ( wszystkie kontrolki ok ) rozrusznik kręci jak zawsze z werwa a silnik nie chce odpalic...nigdy wcześniej nie było z tym problemów, palił na dotyk. Mrozu nie ma nie wiem o co chodzi a nie ukrywam laikiem w tych sprawach jestem od czego zacząc ? dzieki z góry za fachowe porady
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Nie Mar 06, 2011 23:30, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Sro Gru 24, 2008 20:18 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
tez mnie to okropnie zdziwilo, ale faktycznie tak jest zmienilem na inna kleme ( tamta mimo max dokrecenia byla luzna ) ta trzyma sie sztywno i problem znikl
Pomógł: 5 razy Dołączył: 23 Sie 2008 Posty: 85 Skąd: Sandomierz
Wysłany: Pią Gru 26, 2008 12:24
filo napisał/a:
ciamajda napisał/a:
Klema od masy przy akumulatorze była luzna
Raczej nie powinno to mieć wpływu skoro rozrusznik kręcił silnikiem
I pewnie nie miało.Przerabiałem to kiedyś.Podczas uruchamiania silnika najpierw zaświeciły się normalnie wszystkie kontrolki a po przekręceniu kluczyka w 3 pozycję wszystko zgasło rozrusznik nawet nie ruszył a jak zorientowałem się że to luźna klema i przykręciłem wszystko wróciło do normy.Miałem też taki przypadek że rozrusznik kręcił a silnik nie palił, błąd był taki - brak komunikacji pomiędzy urządzeniami.
Z tym prądem róznie bywa, wiec mogło byc i tak, że kręcił, ale spadek napięcia na styku klemy był tak duży, że na inne urządzenia nie wystarczyło prądu. Czasem kontrolka od poduszek, lub ABSu wtedy się nie zaświeciła lub dziwnie zachowywała Niezbadane sa drogi prądu elektrycznego
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum