Typ: SLDi Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 1999
Mam pytanie czy przy zmianie rolki napinacza na pasku alternatora musze odkręcić rolkę z napinaczem czy wystarczy tylko rolkę. Mam samą rolkę i właśnie się zastanawiałem. Prosze o pomoc
_________________ Rover 420 SLDI 2.0 105KM 1999r
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Pon Mar 07, 2011 23:06, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Pon Sty 12, 2009 10:47 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Jak samą rolke wymieniasz to tylko rolkę wykrecasz Wymieniając napinacz trzeba wykręcić najpierw rolke i dopiero napinacz, bo rolka zasłania śrube mocowania napinacza
Dzięki Brt to biorę się za to.
Jeszcze jedno- jak tą starą rolkę odkręce to czy normalnie wkręce nową czy będe musiał się męczyć z naciąganiem napinacza?
Naciągasz, a właściwie to luzujesz (odciągasz w kierunku tyłu auta) napinacz tylko podczas zakładania i zdejmowania paska (klucz 15 najlepiej długi płaski lub oczkowy - u mnie najłatwiej zdjąć pasek z koła klimatyzacji), a jak masz pasek zdjęty, to rolkę zdejmujesz i zakładasz bez problemów
Dzięki Brt właśnie zakończyłem operacje rolka ale okazało sie, że ta nowa co mam jest troche inna (troszke mniejsza). Taka sama jest na intercars. I nie wiem ale nie chce zabardzo wejść za krótka śruba jest chyba, że może na odwrót bo w moim nie jest rolka "symetryczna" a ta nowa ma takjakby wystający walec i nie wiem może to ma być po zewnętrznej ale nie próbowałem bo jak zobaczyłem że jest o jakieś 3-4mm mniejsza wkręciłem spowrotem starą. Teraz kunia nie wiem skąd wziąść taka jaką ja mam. Chyba że ta jest też ok.
Kwestia tego że ja należe do tych co zwiali do Anglii i tu borykam sie z angielską technologią. Jeżeli jutro nie dorwę takiej rolki to zobacze u Tomiego tylko czy wyśle do Anglii.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum