Wysłany: Nie Sty 11, 2009 21:37 [R620] Wymiana rozrządu: można pomylić części??
Typ: SDi Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 1997
Panie i Panowie:
W piątek będę wymieniał rozrząd, filtry i olejek. Ale mam zamiar skorzystać tylko z usługi wymiany w warsztacie a części kupić sam bo szwagier ma zniżkę sporą na części. A wiadomo że pieniądze na ulicy nie leżą:P Więc stąd bierze się pytanie:
Można kupić niewłaściwe części jeśli proszę o cześci do Rovera 620?? Tzn czy są różne rodzaje napinaczy itd.
Byłem na tej stronie TomaTeam czy jakoś tak i widziałem np., że filtr powietrza jest całkiem inny niż u mnie. Do mnie pasuje ten prostokątny co opisany jest na tej stronie jako filtr do MG:/ Więc boje się że kupie nie te cześci... Proszę o pomoc
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Pią Sty 28, 2011 00:00, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Nie Sty 11, 2009 21:37 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Pomógł: 387 razy Dołączył: 15 Mar 2007 Posty: 4424 Skąd: Oświęcim
Wysłany: Nie Sty 11, 2009 21:45
Możesz spokojnie dobierać części po numerach podanych na stronie www.tomateam.pl Być może zasugerowałeś się przy tym filtrze zdjęciem, na którym są różne inne filtry, ale sam nr się zgadza, a może pomyliłeś wersje silnikowe. 620 jest również w benzynie. Wybierz sobie roverka 600 i silnik 2.0 D 8V i tam sprawdź nry części, a dodatkowo dla pewności porównaj np. w katalogu intercars
Sprawdziłem symbole na stronie TomaTeam, ale mam kolejne pytanie:
Na Stronie Roverki w FAQ są wypisane wszystkie części składające się na pełen rozrząd, ale napisane jest, że jest pasek wałka rozrządu i pasek wałka balansowego a na tomateam, że przedni i tylny. Podobnie z filtrami: oglądając je na stronie TomaTeam zauważyłem, iż powinienem chyba wziąć filtr powierza, który dopasowany jest do MG. Jestem kompletnie zielony jeśli chodzi o cześci można powiedzieć. Niedawno otrzymałem prawo jazdy i to mój pierwszy samochód. Więc nie jest to dla mnie łatwa sprawa. Jeśli mógłbym prosić o pomoc w wybraniu symboli do mego auta. Byłbym naprawde wdzięczny.
Podaje ponizej symbole, które ja wybrałem (bardzo proszę o sprawdzenie jeśli ma ktoś chwilke czasu na stronie TomaTeam)
Filtr powietrza FIAAM PA7240
CZY TEN??
Filtr powietrza MG ROVER PHE100330
Przepraszam, że tak się rozpisałem z tą sprawą, ale naprawde jest to dla mnie problem i niechciałbym niepotrzebnie biegać i wymieniać części bądź być stratnym finansowo.
Proszę o wyrozumiałość
Margzims, pompy wody nie ruszaj jeśli nie cieknie i ogrzewanie działa. Ona jest niezwiązana z rozrzadem i nie ma potrzeby jej wymieniać przy okazji robienia rozrządu
Margzims napisał/a:
Filtr powietrza FIAAM PA7240
CZY TEN??
Filtr powietrza MG ROVER PHE100330
te filtry są zamienne ze sobą więc mozesz wziać jeden lub drugi, oba będą pasować
do tego zestawu dopisz jeszcze:
Rolka prowadząca pesek rozrządu RUVILLE EVR56110
uszczelniacze wałka rozrządu są 2 (symbol jak napisałeś) a dodatkowo warto wymienić uszczelniacz wału korbowego
Uszczelniacz wału korbowego MG ROVER AHU2198 lub FAI OS774
w razie wątpliwosci zadzwoń do Tomiego a napewno Ci pomoże
ogrzewanie w sensie nawiewu ciepłego powietrza do kabiny?? czy coś przy silniku?? bo jeśli chodzi o nawiew to ja bym wymienił bo kabina mi się 30 minut nagrzewa...:/ dojade do pracy a tam dopiero się ciepło robi...
no rozrząd, filtry i olej wymienione:) nie wiem czy te części jakoś mocno wpływają na jazde ale mam wrażenie, że Roverek lżej chodzi i ładniej się na obroty wkręca:) pozdrawiam
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum