Wysłany: Pon Lut 02, 2009 17:35 [R214] Samochód nie odpala
Typ: i Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.4 8v Rok produkcji: 1997
Witam. Zaczęło się od tego, że podczas jazdy samochód zaczynał lekko szarpać, głównie podczas przyspieszania. Po kilkunastu kilometrach szarpanie było już bardzo irytujące. Jedynie na wysokich obrotach dało się jakoś jechać. W końcu auto zgasło i już nie odpaliło. Mechanik stwierdził, że w aucie nawalił immobilizer, czyli do wymiany sterownik (na używany) i programowanie + jakiś zimny lut w jakiejś kopułce, ale mówi, że to się polutuje i będzie działać. Samochód pali, ale tylko w trybie awaryjnym. Chce za wszystko 950zł. Samochód stoi w Krakowie gdzie nawalił, a ja jestem z Dąbrowy Górniczej i wolałbym aby tam został naprawiony, żeby zaoszczędzić na lawecie. Czy ktoś orientuje się ile takie coś kosztuje? Lub ktoś może ma taki sterownik na zbyciu? 950zł to strasznie dużo biorąc pod uwagę, że za auto zapłaciłem 4500zł...
_________________ Tom
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Sob Gru 11, 2010 19:06, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Pon Lut 02, 2009 17:35 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Pomógł: 317 razy Dołączył: 02 Kwi 2007 Posty: 2766 Skąd: NOWE MIASTO N/W wlkp
Wysłany: Pon Lut 02, 2009 18:05
mechanik ściemnia na allegro cały zestaw kompa immo masz za 300zł , ja raczej bym zaczynał od wymiany filtra paliwa, przewodów świec kopułki palca , i sprawdził iskrę ( może cewka)
_________________ SERWIS ROVER MG TESTER MG ROVER T4 TEL:
0504045682 Z BRAKU CZASU RZADKO JESTEM NA FORUM , NAJLEPIEJ DZWONIĆ PO 18
Mayday, czy przy próbie uruchomienia samochodu "piszczy" immobiliser? Może wystarczy wymienić baterię w pilocie? standardowa CR2032 to koszt 5-7zł. Auto stoi w Krakowie? Jeśli tak to Autoserwis - Paweł Midowicz ul. Krzyżtoporska 7, os. Kliny 30-437 Kraków tel. (12) 262-22-46!
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
Nie, nic nie piszczało i rozrusznik normalnie kręcił. Już dzwonił gościu, że znalazł za 300zł cały zestaw rozkodowany. Wszystko podobno będzie działać, tylko nie będzie immo. Za wszystko chce 600zł. Nie wiem czy 300 to za robociznę drogo czy nie...
Mayday, jeśli rozrusznik kręci to NA PEWNO nie jest wina immobilisera! Odepnij pilot od kluczyka, zamknij pilotem i odłóż go daleko od samochodu. Otwórz drzwi samym kluczykiem i przy próbie uruchomienia w stacyjce powinien piszczeć IMMOBILISER!! Ja bym NIE kombinował z ingerowaniem w fabryczne zabezpieczenie. Auto w Krakowie? Kierunek p. Midowicz! Naprawdę - nie wyważaj otwartych drzwi...
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum