To nie sam montaz jest fajny, tylko operator kamery
Co do efektow to oprocz wtyczki do mieszania obrazem i wartosciami light w takt np. drumow nie ma Najlepszy jest jednak operator kamery, ujecia, kadry i jakosc obrazu
Do zrobienia o Roverkach potrzeba:
- dobrej kamery, a nawet kilku (np. oferowanej na pozyczenie przez kolege Marian_K)
- statywu na ramie (z pochlaniaczem drgan - czy jak to sie profesjonalnie nazywa)
- obiektywu szerokokatnego
- paru pomyslow na ujecia
- statyw na samochod (kolegi maniaq)
- dobrej, slonecznej pogody
i modelowych aut i odpowiedzialnych zgranych ze scenariuszem kierownikow
Zawsze polecam jako przyklad Polska produkcje chlopakow z adrenalinemotorsport w wykonaniu kolegi Milka
Filmik faktycznie zacny, chociaż szczególnym fanem marki nigdy nie byłem Montaż znakomity, dzięki czemu film obejrzałem do końca - mimo w/w faktu Największe wrażenie IMO robi Audi A6? Avant z kółkami od Bentley'a Continentala
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
o ile mnie pamiec nie myli to auto kolegi armando lub osoby posiadajacej to autko przed nim, znam historie tego auta ale wiecej MG nei bylo w produkcjach AMS O_o
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
statywu na ramie (z pochlaniaczem drgan - czy jak to sie profesjonalnie nazywa)
Steadicam Mareczku. http://en.wikipedia.org/wiki/Steadicam
Moj kolega cos takiego zrobil. Moglbym pozyczyc od niego pewnie, tylko teraz linka nie mam zeby wkleic. Tam mial pare testow z tym zrobionych i naprawde efekty sa niezle
Dokladnie Kruszon, takie cos jak ma Pan na zdjeciu na wikipedii
Widzialem to juz w kilku miejscach... wyglada kosmicznie, ale efekty tego sa widoczne od razu Nie za bardzo wiem czy oprocz konstrukcji opierajacej sie o cialo kamerzysty to cos jeszcze posiada? Bo ten co ja widzialem, mial cos w rodzaju amortyzatorow czy jakis innych zyroskopow jak sie czlowiek przechylal, badz ruszal, to on zawsze trzymal sie w jednej pozycji
_________________ Chiptuning: R25, R45, R75, 200/600 SDi, BMW (tuning, dpf serwis), VW Group (tuning, dpf serwis)
ROVER 75/ZT: diagnostyka, kodowanie, adaptacja zegarów, dodawanie kluczyków: używane piloty, nowy transponder (immo)
Kontakt: PW, 512 208 367, marek@roverki.eu
To dziala wlasnie na zasadzie zyroskopow zmontowanych z czyms w rodzaju amorkow a tak naprawde to po prostu rama teleskopowa z zyroskopami o odpowiedniej konstrukcji - tak jak napisales. Sa gorsze i lepsze, ale kazde kosztuje w **uj kasy i jesli sie na tym nie zarabia to nie warto. Moge pogadac z tym moim kumplem to moze nam zrobi jakas fajna sesje z lepsza kamerka i tym czyms o ile jeszcze ma prototyp
Pozdrawiam
[ Dodano: Pon Lut 16, 2009 11:00 ]
Tutaj jest dyskusja na temat tego prototypu:
http://www.swiatobrazu.pl...php?f=3&t=20450
Ale niestety link do strony z polycamem nie dziala
[ Dodano: Pon Lut 16, 2009 11:02 ]
A, w Amsterdamie na IBC widziałem jeszcze inna rzecz. Koles jezdzil na rolkach z takim plecakiem z ktorego wystawał pałąk nad jego głowę i z tego pałąka był zawieszona kamerka na linkach. Efekt pewnie podobny tylko inna konstrukcja po prostu.
ja mam 2 kamerki, w miare dobre, Soniaki 2000 i 2100, ogolnie dają radę, mam statyw na ramię, ale taki prosty bez żadnych stabilizacji niestety, jak coś to możemy cos skręcić nie w sumie programik też jakiś w miarę jest Tato jest dośc dobrym filmowcem, ciekawe pomysły ma więc by pomógł, do Wawki kapke daleko, ale zawsze można zrobić wycieczke w celach poznawczo/naukowych
w sumie wczoraj kręciłem kulig młodej pary z bagażnika vectry jak są chętni to możemy filma skręcic, troche roverków smiga po podkapraciu, umówmy sie na filmowego spota i ogień
_________________ to boost or to boost even more - that's a question
No montażem bym się nie zachwycał bo rzeczywiście cudów tam nie ma (poza wyjątkami), o ile na wielu A6 z kolami od Bentka robi wrazenie o tyle dla mnie jest to żenua...albo sie ma bentleya albo nie..a nie tylko kwałek Coś jakbym se przypasował do R75 kierunki od F430...śmiechowe.
Tematyki AMS tez raczej nie pochwalam...ale montage...bardzo ok.
Nie potrzeba do tego jednak specjalnego scenariusza i ustawek, bo wtedy wygląda to niestety czasem sztucznie, najlepsze ujęcia sa własnie te niezaplanowane a do tego to konkretny kamerzysta jest potrzebny..a najlepiej to rzeczywiście kilku.
Jesli jednak bardzo chcecie to da się tym co posiadamy 9tez mam kamerke) coś tam zmontowac ciekawego - znam kilku magików od Sony Vegas Studio i podobnych.
Sam coś tam próbowałem ale...nie posiadam jakiegoś szczególnie rozbudowanego programosa a na zapoznaine sę z czymś bardziej złożonym nie mam czasu.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum