Wysłany: Nie Mar 01, 2009 08:39 [Rover 220] sdi 105km // Wilgotne turbo
Witam.
Wczoraj na stacji diagnostycznej powiedzieli mi że turbo mojego roverka jest zbyt wilgotne.
Jako iz na tym sie nie znam prosze o pomoc.
Co może być przyczyną Czy turbo nadaje sie tylko do wymiany czy poszla jakas uszczelka
Rover z przebiegiem 125 tys
Pozdrawiam
SPAMU¦
Wysłany: Nie Mar 01, 2009 08:39 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
xtek, spójrz na allegro i znajdź SDi z większym przebiegiem niż 200k Pierwsze zasadnicze pytanie, kto kupuje diesla żeby nim jeździć 10k rocznie?
grembi, turbo można wymienić lub zregenerować, sprawdź czy jest olej w dolocie za turbiną. Jeśli węże są mokre (wewnątrz) tzn, że czeka cię wymiana/regeneracja turbosprężarki.
Pomógł: 387 razy Dołączył: 15 Mar 2007 Posty: 4424 Skąd: Oświęcim
Wysłany: Nie Mar 01, 2009 10:47
Spokojnie, to, że w dolocie jest trochę oleju o niczym złym jeszcze nie świadczy, problem zaczyna się wtedy gdy tego oleju jest dużo. Najlepiej podjechać do jakiejś firmy regenerującej turbosprężarki i zapytać. Może wystarczy wymienić uszczelnienie, a może trzeba będzie regenerować. Na początek wyczyść turbinę z oleju, posprawdzaj mocowanie dolotu do turbiny, zdejmij oczyść i skręć na nowej opasce. Sprawdź też mocowanie stożka gumowego (od góry turbiny) i też ewentualnie popraw. Potem obserwuj czy dalej mocno się poci i ewentualnie jedź do speców.
u mnie turbina też była mokra
pozmieniałem wszystkie opaski zaciskowe na nowe bo były poprzekręcane
a i z odmy mi leciało na turbo,dokładnie z tego grzybka co jest wpięty w przewód powietrza między filtrem a turbiną i leciało z niego po przewodzie na turbinę
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum