Wysłany: Wto Mar 03, 2009 20:14 [R620] Pytanie o wymianę rozrządu
Typ: SDi Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: wszystkie
Witam, mam pytanie co ile kilometrów (mniej, więcej) powinno się wymieniać rozrząd w Roverze 620 SDi,
oraz czy wystarczy wymiana samych pasków, czy lepiej wymienić kompletny rozrząd co w czasie kryzysu wiąże się z kosztami
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Sob Sty 29, 2011 00:57, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Wto Mar 03, 2009 20:14 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Wysłany: Wto Mar 03, 2009 20:17 Re: [620 SDi]Pytanie o wymiane rozrządu
encor napisał/a:
Witam, mam pytanie co ile kilometrów (mniej, więcej) powinno się wymieniać rozrząd w Roverze 620 SDi,
oraz czy wystarczy wymiana samych pasków, czy lepiej wymienić kompletny rozrząd co w czasie kryzysu wiąże się z kosztami
rozrząd oczywiście kompletny zmienia się co 60.000 lub co 5 lat zależy co nastąpi pierwsze
na allegro są zestawy:paski Gates+rolki INA INA dobra firma,robi popychacze dla VW na pierwszy montaż
Ostatnio zmieniony przez szoso Wto Mar 03, 2009 20:38, w całości zmieniany 1 raz
Pomógł: 2 razy Dołączył: 06 Sie 2008 Posty: 100 Skąd: Łomianki
Wysłany: Wto Mar 03, 2009 20:44
U siebie wymieniłem kompletny( dzięki koledze mechanikowi nawet w czasie kryzysu wyszło całkiem tanio 460zł;) ale po zmianie zostały mi rolki i napinacze które są prawie nie zużyte i gdybym wcześniej nie zakupił części zmieniłbym tylko paski;) ale to tylko moja opinia, za którą jestem wręcz przekonany zostane "zganiony" przez reszte kolegów;)
gdybym wcześniej nie zakupił części zmieniłbym tylko paski
To byś bardzo źle zrobił bo mało która rolka wytrzyma dwa paski, wiem z doświadczenia bo już kilka takich przypadków trafiło do mnie do warsztatu, że panowie chcieli oszczędzać na rolkach napinaczy
rolka musi wytrzymać 60.000 a dłużej to już na własne ryzyko to samo z paskiem
jeśli założyły rozrząd na oryginalnych częściach ASO to do 120.000km możemy podjechać ale wtedy sam pasek kosztuje 200zł nie mowa o reszcie
Też gdzieś wyczytałem że co 100tyś, ja osobiście wymieniam w okolicach 80-90 tyś km. (rolki Ruville i nie miałem żądnych problemów)i lepiej nie wymieniać samych pasków bo z tego co wiem to większość rozrządów zrywa się przez zużyte rolki a nie przez paski...
_________________ To ja Alex z chłopakami w ręku kierownica ,szosa przed nami...
rolka jest łożyskiem jednocześnie, więc nie da się zregenerować
Da się zregenerować ale jest to nie zbyt pewne, regeneracja polega na kąpieli we wrzącym smarze, podczas wrzenia smar przyjmuje postać płynną i na nowo smaruje łożysko (rolka jest łożyskiem zamkniętym czyli posiada ochraniacze przeciw zabrudzeniowe, z biegiem czasu i przebiegu smar wysycha i łożysko się zaciera) pewniej jest wymienić całą rolkę
Pomógł: 41 razy Dołączył: 15 Sie 2007 Posty: 1184 Skąd: Piotrków Tryb
Wysłany: Czw Mar 05, 2009 20:20
herc napisał/a:
Brt napisał/a:
rolka jest łożyskiem jednocześnie, więc nie da się zregenerować
Da się zregenerować ale jest to nie zbyt pewne, regeneracja polega na kąpieli we wrzącym smarze, podczas wrzenia smar przyjmuje postać płynną i na nowo smaruje łożysko (rolka jest łożyskiem zamkniętym czyli posiada ochraniacze przeciw zabrudzeniowe, z biegiem czasu i przebiegu smar wysycha i łożysko się zaciera) pewniej jest wymienić całą rolkę
chodziło mi o wymiane łozyska np zeby założyc nowe łyzosko kryte ( 2RS C3) w alternatorach sa i i wytrzymuja tyle , jesli dałoby sie w miare mozliwosci przełożyc
W teorii się da, mój kumpel też mechanik taki patent zrobił w citroenie xsara że wymienił samo łożysko od napinacza do paska klimy i alternatora nie wiem jak to długo wytrzymało ale z rozrządem nie radził bym tak eksperymentować no chyba żeby był bezkolizyjny
Pomógł: 41 razy Dołączył: 15 Sie 2007 Posty: 1184 Skąd: Piotrków Tryb
Wysłany: Czw Mar 05, 2009 20:30
w końcu 300 a 30zł różnica jest (bo tyle chyba kosztuje napinacz) jednak masz racje w końcu te 100tys nie robi sie w 1 rok wiec lepiej kupic i miec spokój
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum