Pomógł: 1 raz Dołączył: 27 Maj 2008 Posty: 111 Skąd: Lublin
Wysłany: Nie Mar 08, 2009 14:14 [R75] Woda w samochodzie
Typ: CDT Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 2000
witam mam pytanko , może ktoś miał już coś takiego? z tyłu u pasażera pod nogami mam wodę za kierowcą , u kierowcy też trochę się zbiera ale mniej i to się robi jak pojeżdze po deszczu, pod maską sprawdzałem odpływ jest ok z kanału też nie widac dziury w podłodze. proszę o podpowiedz .
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Nie Gru 05, 2010 02:12, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Nie Mar 08, 2009 14:14 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Pomógł: 12 razy Dołączył: 03 Paź 2006 Posty: 157 Skąd: Stalowa Wola
Wysłany: Nie Mar 08, 2009 14:52
Nie miałem takiego przypadku w swoim Roverze ale miałem podobny w Peugeocie i okazało się że przez tylne drzwi dostawała się woda. najlepiej polać szybę w drzwiach wodą i sprawdzić czy nie wpływa na dole do samochodu. Jeżeli tak to trzeba sprawdzić czy otwory w drzwiach odprowadzają wodę oraz czy nie spływa po linkach lub przewodach.
Pomógł: 317 razy Dołączył: 02 Kwi 2007 Posty: 2766 Skąd: NOWE MIASTO N/W wlkp
Wysłany: Nie Mar 08, 2009 23:51
koledzy pod maską są 4 odpływy , sprawdz ten pod komputerem poniżej filtra kabinowego czesto on się zatyka i tego nie widać , te górne przy masce to małe piwo , te poniżej filtra powodują parowanie w kabinie.
_________________ SERWIS ROVER MG TESTER MG ROVER T4 TEL:
0504045682 Z BRAKU CZASU RZADKO JESTEM NA FORUM , NAJLEPIEJ DZWONIĆ PO 18
Pomógł: 166 razy Dołączył: 27 Mar 2007 Posty: 2965 Skąd: Sędziszów
Wysłany: Pon Mar 09, 2009 14:22
PHJOWI napisał/a:
powodują parowanie w kabinie.
Parowanie swoją drogą, ale w ścianie grodziowej są dziury, np. tam gdzie idzie przewód od pompki, tam jest uszczelka, jeśli źle założona, to będzie się wlewać.
Pomógł: 14 razy Dołączył: 08 Kwi 2008 Posty: 301 Skąd: Kraków
Wysłany: Pon Mar 09, 2009 17:00
będzie na 100%, miałem to samo w moim roverku. Po zakupie miałem calą wykładzinę mokrą pod nogami kierowcy. W scianie grodziowej jest otwór na przewód od pąpki sprzęgla na nim jest zamontowana uszczelka (u mnie ) ktoś nie wsadzil jej dokładnie w ściankę tylko dotykała jej (ma tam wskoczyć). Trochę rozkręcania, odciągnąłem dywanik max jak się da, podparłem go pół dnia w garażu pod farelką i jest suchutko. Przy okazji przetkałem wszystkie odpływy syf był ogromny i woda stała. Podczas deszczu nie odpływała tylko przez otwór w scianie do środka. U mnie cala ta gąbka była okropnie mokra.
mialem to samo u siebie w ZT-ku. Z pomocaPHJOWIego, udalo sie pozbyc tego mankamentu. Chodzi o to ze odplywy wody z uszczelki z szyberdachu maja wyloty po obu stronach samochodzu (w rejonach nadkoli) trzeba zdemontowac wlacznik swiatel, odkrecic kawalek plastiku po lewej od pedalu sprzegla. i sciagnac tapicerke po lewej od sprzegla (z boku samochodu). W tamtym rejonie znajduje sie waz ktorym odprowadzana jest woda i ona potrafi wyskoczyc z dziury i wtedy woda leje sie do auta.Najlepiej go przedluzyc i wsadzic z powrotem. Analogicznie sprawa wyglada z druga strona samochodu
jeszcze jedno wykladzina w R75/MG zt jest bardzo gruba, ok3 cm gabki ktora jest nasiaknieta woda wiec suszenie potrwa dosc dlugo
Pomógł: 1 raz Dołączył: 01 Mar 2009 Posty: 34 Skąd: białystok
Wysłany: Sob Lis 28, 2009 22:30
Witam
Też mam wodę w samochodzie. Trochę pod nogami kierowcy i bajoro pod nogami pasażera po lewej stronie. U mnie na 90% to uszczelka przy pompce sprzęgła (wymieniałem pomkę i chyba źle złożyłem). Teraz w samochodzie śmierdzieć zaczyna. jest tak jak u kolegi wczerniec (za cholere nie wiem jak odmienić ), że więcej wody mam z tyłu niż z przodu. We wtorek na wiochę lece i tam się wszystko rozegra, którędy leci i jak to wysuszyć. Myślę jednak że bez wyjmowania siedzenia się nie obejdzie, bo wody jest duuużo.
Wysłany: Sob Lis 28, 2009 22:36
Może:
1. Z tyłu za nogami kierowcy dlatego, że przelewa się przez kanał powietrza pod przednimi siedzeniami. Sprawdźcie czy nie macie mokrego filtra kabinowego. Jeśli mokry lub wilgotny to 100% zatkane otwory odpływowe w przegrodzie.
2. Z tyłu, ponieważ jest tam niżej ze względu na ukształtowanie podłogi pod wloty powietrza i woda tam spływa.
Wysłany: Nie Lis 29, 2009 06:48
Filtr kabinowy suchy. Woda napewno przelewa się do tyłu ukształtowaniem podłogi, bo pod kanałem powietrznym jest kałuża i to taka jak na polskich drogach po deszczu . Od tygodnia pod kanał powietrzny wkładam szmatę i czekam aż se nasiąknie i w rezultacie 2-3 razy dziennie po pół szklanki wody wyciskam .
Wysłany: Nie Lis 29, 2009 12:22
Długo to zejdzie. Pod wykładziną jest jakaś mata wygłuszająca wykonana z piankowego materiału. Będzie długo schnąć. Najlepiej wyjmij fotele i wykładzinę, jeden dzień farelkiem i masz sucho.
Wysłany: Czw Gru 03, 2009 22:40
Witam
Wyjąłem fotele, tylną kanapę, konsolę środkową i wykładzinę. Pod wykładziną ze dwa litry wody. W wykładzinie półtora, może dwa wiadra wody!! Schnie już drugi dzień i jeszcze ze dwa będzie. W tą wykładzinę tyle wody wciągneło, że jak ją wyjąłem to się z niej lało. Później ją wyciskałem, no a teraz suszę.
Przyczyna?? Zapchane odpływy w podszybiu i źle założona uszczelka od pompki sprzęgła.
Roboty od zaje..chania!! Całe szczęście że mam wolne za nadgodziny i jeszcze tydzień w domu posiedzę.
witam moze pisze nie na temamt ale mam nowego rovera 75 ze skora i to inna niz wszystkie z jedna obwodka obszywajaca czy sa takie siedzenia , a 2 pytanie to co to jest za mala chldnica pod spodem auta z tylu kolo prawego kola wyglada jak mala chlodnica z 15 na 15 cm i jakies wezyki 2 odniej odchodza. dzieki
Wysłany: Pią Gru 04, 2009 19:47
Już sucha. Pół godziny wyciskania, 3h przed kominkiem i sprawa załatwiona. Wszystko poskładane. Mam nadzieję że nowe mocowanie listew chromowanych spisze się. Bo jak nie, to będzie pierwsze R75 z basenem w środku (wodę będzie podgrzewać oczywiście Webasto).
dukat11 w sumie mieszkamy nad morzem, więc nie ma się co dziwić że mamy wodę ... w aucie
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum