Wysłany: Pon Mar 09, 2009 10:38 [R400] Pytanie w sprawie wymiany oleju...
Typ: SDi Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: wszystkie
witam
mam takie pytanie..
otóż wstawiłem bryczke do warsztatu gościu robił hamulce i przy okazji kazałem wymienić olej...,wymienił na 10 w 40//mobil super S półsyntetyk//, czyli niby według wskazań,,ale poprzedni właściciel jak z nim rozmawiałem, to niby jak zmieniał olej, to wlał 15w40//castrol mineralny//...
i teraz moje pytanie
czy te oleje nie będą ze sobą w jakiś sposób kolidowały?bo przy wymianie chyba zostaje część starego oleju//wszystkiego nie da rade spuścić //
proszę was o porady co teraz robić ?czy mogę tak jeżdzić ?
dzięki z góry za odpowiedż
_________________ yo
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Pon Mar 14, 2011 22:25, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Pon Mar 09, 2009 10:38 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Nie powinno się nic dziać, ale więcej nie rób takich zabiegów. Jeśli masz minerał, to lej minerał, a jeśli półsyntetyk to półsyntetyk. Oczywiście nie każdemu R może zaszkodzić zmiana gęstości oleju, ale nie ma na to reguły. Więc teraz kolejnym razem lej już taką gęstość oleju jaką zalali Ci w warsztacie. Sam jeżdżę na Mobile Super S i jest wszystko ok.
Wysłany: Pon Mar 09, 2009 10:50
mysle, czy nie zrobić tak...kupic kolejne 5 l 10w40 ,spuścić ten olej na nowo //część starego pewnie znim zleci// i zalać jaszcze raz..
co o tym myślicie?
olejom nic nie bedzie i sie pomieszają .. ale ogólnie jest zasada ptrzyjmowana, zeby nie lać lepszego oleju po gorszym .... ja bym teraz po prostu obserwował jak sie zachowuje auto i jeśli nie będzie wycieków itp. to zostawił ten półsyntetyk i takim na przyszłosć zalewał silnik.
Witam domniewam że twój 400 ma już ok 10 lat + - proponuję przejść na b. dobry olej mineralny,polepszysz sobie kondycję silnika.Olej syntetyczny jak i półsyntetyczny mają właściwości czyszczące i są rzadsze,dużym błędem jest zmiana oleju z mineralnego na półsyntetyk jak lejesz mineralke to już przy tym zostań.
zasada jest taka:
syntetyk połsyntetyk mineralny i starać się nigdy w odwrotnej kolejności
owszem bywa że nic się dzieje ale są przypadki że później trzeba zainwestować w silnik
ja zawsze lałem olej o takich parametrach na jakich kupiłem auto
Wysłany: Pon Mar 09, 2009 11:05
lysy229 napisał/a:
Witam domniewam że twój 400 ma już ok 10 lat + - proponuję przejść na b. dobry olej mineralny,polepszysz sobie kondycję silnika.Olej syntetyczny jak i półsyntetyczny mają właściwości czyszczące i są rzadsze,dużym błędem jest zmiana oleju z mineralnego na półsyntetyk jak lejesz mineralke to już przy tym zostań.
no tak problem w tym,że teraz już mam ten 10 w 40 półsyntetyk,,,czyli co miałbym teraz kupić 15 w 40...i tym zalać ...?
kurna ,tak to jest jak sie człowiek nie zorientuje przed wymiana co i jak sie powinno robić..
obecne mineralne oleje utrzymują silnik w czystości, wiec rozpuszczania nagarów bym się raczej nei obawiał .... moje zdanie napisałem wyzej i powtórzę ... obserwować czy są jakieś niepokojace zmiany (hałasy, kultura pracy, łątwość odpalania, zużycie oleju, wycieki) i jeśli coś niepokojacego (bardzo wątpię) by się działo, to wrócisz do mineralnego
Pomógł: 63 razy Dołączył: 10 Sie 2007 Posty: 1453 Skąd: Busko-Zdrój
Wysłany: Pon Mar 09, 2009 11:11
Nie martw się kolego nic.
Tak jak Brt pisze, silnikowi poprostu nic nie będzie, jedyne co może się stać to to, że pod jakąś uszczelka może zacząć się sączyc...
Na przyszłość lej już taki.
_________________ >lepiej głupio zapytać, niż mądrze coś spie....lić<
a długo on na tym mineralnym jeździł bo jak rok czy dwa a wcześniej był pólsyntetyk to nic sie nie stanie przy powrocie do pólsyntetyka sam tak zrobiłem bo mi gośc mineralny wlał i po roku zmieniałem na półsyntetyk do dziś zero kłopotu jeździłem cały czas na Lotos półsyntetyk a rok miał mineralny do silników jeżdżących w miescie też Lotos
_________________ wcześniej PoldoRover 10 lat złego słowa nie powiem
Rover 220SDi "szedł jak pocisk"
LR Freelander 1.8 Hard top PB/LPG będę tęsknił
teraz Rover 75 2.0 V6 Charme [mruczek] zobaczymy kupiony 13 w niedzielę
LR Freelander 1.8 SCAPA Sport
MG TF 160 srebrny pocisk
teraz już mam ten 10 w 40 półsyntetyk,,,czyli co miałbym teraz kupić 15 w 40...i tym zalać ...
jak już tak zrobiłeś to jeździj bo teraz znowu spuszczać i zalewać
wszystko zależy od kondycji silnika jeśli dobra to nic nie powinno się stać
mój kolega nie miał tyle szczęścia i po zmianie z mineralnego na półsyntetyk musiał zmieniać szklanki bo zaczęły mu grać
Wysłany: Pon Mar 09, 2009 11:20
sknerko napisał/a:
a długo on na tym mineralnym jeździł bo jak rok czy dwa a wcześniej był pólsyntetyk to nic sie nie stanie przy powrocie do pólsyntetyka sam tak zrobiłem bo mi gośc mineralny wlał i po roku zmieniałem na półsyntetyk do dziś zero kłopotu jeździłem cały czas na Lotos półsyntetyk a rok miał mineralny do silników jeżdżących w miescie też Lotos
z tego co ja się orientuje, to na poprzednim oleju mineralnym było przejechane ok .10000 km.,
ale wcześniej jaki był czy mineralny czy półsyntetyk, to już się nie dowiem
ok.zostane na tym 10 w 40 i bede obserwował czy coś sie nie dzieje...mam nadziej ,że nie spierniczyłem sobie bryczki tymi zabiegiem..
Wysłany: Pon Mar 09, 2009 11:43
truten23 napisał/a:
pabloroverek napisał/a:
mam nadziej ,że nie spierniczyłem sobie bryczki tymi zabiegiem..
Kolego no nie żartuj, tak to by się stalo jakbyś wodę wlał
wiesz generalnie nie mam zielonego pojęcia o tych sprawach,więc jakoś takie myśli mi do głowy przyszły...ufam ,że będzie się tak samo piknie sprawował jak dotychczas..
dzięki jeszcze raz panowie
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum