Wysłany: Wto Mar 10, 2009 17:05 [R45/MG ZS] Klimatyzacja jak to działa ???
Witam
I chciałem sie dowiedziec jak to jest z klima
A minowicie jak to sprawdzic ze dziala po wlaczeniu jej pstryczkiem w środku oraz kiedy ta klima sie zalaczy (przy jakich temperaturach nie zalaczy sie wogole )???
Kiedy mozna ja odpalić ? od razu po wlaczeniu auta czy po jakims czasie ?
Sorry za takie pytania ale to pierwsze auto z klima
edit
niesttey ale nie mam plamy pod autem jak stoi po wylaczeniu i przewody nie sa ani cieple ani zimne specjalnie czyzby jednak ta klima nie dzialal ?
SPAMU¦
Wysłany: Wto Mar 10, 2009 17:05 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
BoloSr, po załączeniu klimy wzrastaja obroty Po 2 klime mozesz włączyć kiedy chcesz w zime też ją nalezy włączyć przynajmniej raz w tygodniu chociaż na 5 minut żeby się nie "popsiuło". I dobrze jest co rok robic przegląd klimy albo chociaż sprawdzić czy jest szczelna i napełnić i ew odgrzybić Pozdrawiam
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
BoloSr [Usunięty]
Wysłany: Wto Mar 10, 2009 19:51
Raptile napisał/a:
BoloSr, po załączeniu klimy wzrastaja obroty Po 2 klime mozesz włączyć kiedy chcesz w zime też ją nalezy włączyć przynajmniej raz w tygodniu chociaż na 5 minut żeby się nie "popsiuło". I dobrze jest co rok robic przegląd klimy albo chociaż sprawdzić czy jest szczelna i napełnić i ew odgrzybić Pozdrawiam
niestety ale umnie niic nie wzrasta a do tego wiatrak od klimy sie nie kreci
przewody od klimy sa takie sobie ni to cieple ni to zimne
chłodnica tez sie nie nagrzewa anei nie jest zimna czyli jednak klimy niet
BoloSr, może sprężarka jest "ded" ktoś kiedyś pisał że mozna podłączyć na krótko zobaczyc czy działa ale tego ci nie powiem co i jak podpytaj sie brt-a on to jest (czarny ) czarodziej jak coś pomogłem licze na "pomógł"
BoloSr [Usunięty]
Wysłany: Wto Mar 10, 2009 20:12
Raptile napisał/a:
BoloSr, może sprężarka jest "ded" ktoś kiedyś pisał że mozna podłączyć na krótko zobaczyc czy działa ale tego ci nie powiem co i jak podpytaj sie brt-a on to jest (czarny ) czarodziej jak coś pomogłem licze na "pomógł"
narazie ty sie wypisales poczekam na kogos kto cos innego jeszce napisze a jak pomozesz to dosatniesz punkt bo jak naarzie to nic ciekawego
Pomógł: 22 razy Dołączył: 17 Cze 2007 Posty: 387 Skąd: Ruda Śląska
Wysłany: Wto Mar 10, 2009 20:33
Pamiętaj, że klima włączy się tylko RAZEM z wentylatorem.
Włącz wentylator, kliknij klime i powinieneś usłyszeć i zobaczyć po obrotach że załączyło się sprzeęgło i chodzi sprężarka. Jeśli nie działa, ja zacząłbym od pojechania do kogoś zajmującego się klimą na przegląd.
Najpierw sprawdzą ciśnienie. Jak okaże się, że nie ma w ogole czynnika w układzie napewno jest gdzieś wyciek. Jak tyko za niskie ciśnienie, to o ile był znacznik UV mogą poszukać miejsca wycieku, a jak nie to wymienić czynnik ze znacznikiem UV i liczyc, ze cisnienie sie utrzyma .
kasjopea, jest taka mozliwośc podjedz Boro podjedz na stacje i niech ci sprawdzą i będziesz wiedział
BoloSr [Usunięty]
Wysłany: Wto Mar 10, 2009 20:36
secio napisał/a:
Pamiętaj, że klima włączy się tylko RAZEM z wentylatorem.
Włącz wentylator, kliknij klime i powinieneś usłyszeć i zobaczyć po obrotach że załączyło się sprzeęgło i chodzi sprężarka. Jeśli nie działa, ja zacząłbym od pojechania do kogoś zajmującego się klimą na przegląd.
Najpierw sprawdzą ciśnienie. Jak okaże się, że nie ma w ogole czynnika w układzie napewno jest gdzieś wyciek. Jak tyko za niskie ciśnienie, to o ile był znacznik UV mogą poszukać miejsca wycieku, a jak nie to wymienić czynnik ze znacznikiem UV i liczyc, ze cisnienie sie utrzyma .
Pzdr,
Mariusz
niestety ale tak robilem i nic sie nie dzialo wiec chyba bede musial odwiedzic zaklad i sprawdzic co tam slychac a potem reszta dopiero
[ Dodano: Pon Mar 16, 2009 10:29 ]
Waz sie przetal ten prz chłodnicy wiec bedzie spawanko i reszta sie zobaczy mam nadziej ze bedzie dzialalo
[ Dodano: Pon Mar 16, 2009 19:05 ]
calkowite koszta to 360 zeta ale klima chodzi jak trza
o !@!$# nabicie klimy 150 zl:O ja niedawno wymienilem chlodnice klimatyzacji po stluczce i czeka mnie nabijanie...
ale to drogie:(
BoloSr [Usunięty]
Wysłany: Pon Mar 16, 2009 21:35
faecd napisał/a:
o !@!$# nabicie klimy 150 zl:O ja niedawno wymienilem chlodnice klimatyzacji po stluczce i czeka mnie nabijanie...
ale to drogie:(
pociesz ciebie ze to akurat tanio bo w imym zakladzie bym dal sporo wiecje bo samo nabicie tam kosztuje 200-250 a do tego sprawdzenie 2 razy drozej juz nie wspomne o tym ze jeszce kaza jezdzic 2-3 dni na azocie za ktory tez sei plaic a potem dopiero nabijaja wiec w sumei koszta OK wedlug mnie
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum