Wysłany: Nie Gru 07, 2008 18:53 [R620] Wibracje podczas ruszania
Typ: Di Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 1995
Witam wszystkich
Od jakiegoś czasu mam mały problem z autkiem- podczas ruszania wpada w wibracje, do tego patrząc wstecz pamiętam, ze nawet przy ruszaniu z 2 biegu auto nie miało problemów a teraz to trzęsie tak jakby za chwile miała blacha odlecieć . Z mojego odczucia towarzyszy temu także spadek mocy bo zakres "kopa" z turbo nie jest tak odczuwalny. Dopiero 2,3 bieg mało wiele jeszcze ciągnie a poza tym ze "zbieraniem sie" jest stosunkowo kiepsko
Co do wibracji przypuszczam ze mogą to być poduszki ale chciałbym jeszcze na ten temat usłyszeć pare Waszych opinii .
A zamulony silnik ? Oby nie turbo
Pozdrawiam serdecznie wszystkich posiadaczy R
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Pon Sty 31, 2011 21:02, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Nie Gru 07, 2008 18:53 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
seyfer, poduszki lub szarpaniem sprzeglem...
Turbo mozesz sprawdzic sciagajac waz za przeplywka w strone turbo i sprawdzajac jakie luzy na boki i gora dol ma wirnik...
Przy wyzszych biegach nie widze zeby obroty rosły bez predkosci, wiec sie raczej nie slizga a szarpie autem tylko przy ruszaniu z niskich obrotów. Jak ruszam szybciej nie odczuwac tej dolegliwości
Pomógł: 387 razy Dołączył: 15 Mar 2007 Posty: 4424 Skąd: Oświęcim
Wysłany: Wto Gru 09, 2008 00:26
Są dwa obok zbiorniczka płynu chłodzącego (ten musisz znać ) większy jest od hamulców, mniejszy od sprzęgła (ten Cię interesuje), a płyn w obu jest hamulcowy -DOT3 ewentualnie DOT 4.
Niestety niewiedza jeszcze nie boli a za info dzieki- zawsze sie doucze czegos nowego
[ Dodano: Wto Gru 09, 2008 20:54 ]
a co do tego sprzegła to mam jednak watpliwosci chociaz skiba zasiałeś zarnko niepewnosci i patrze teraz jak glupi na obrotomierz Nie sądze zeby sprzegło sie ślizgało a auto jak całe telepało tak telepie
Pomógł: 6 razy Dołączył: 13 Cze 2007 Posty: 65 Skąd: okolice Krakowa
Wysłany: Pią Gru 12, 2008 01:05
seyfer napisał/a:
podczas ruszania wpada w wibracje
W moim przypadku winne były poduchy silnika, a konkretnie to krótkie ramię z dwoma wkładkami gumowymi pod silnikiem, oraz w mniejszym stopniu takie samo ramię nad poduszką olejową po stronie rozrządu. To te elementy trzymają silnik na swoim miejscu uniemożliwiając jego "wykręcanie się".
Po demontażu tych ramion/poduszek okazało się że te większe wkłady gumowe mają luz w ramieniu.
Nie miałem nowych więc na poczekaniu wymyśliłem prowizorkę: wstawiłem tuleję do otworu w ramieniu zmniejszając jego średnicę z 56mm na 52mm i wcisnąłem gumy na smarze. Jakoś nie mam czasu założyć nowych i jeżdżę tak już kilka kkm
Nie ma to jak dobra prowizorka
Nie chodziło mi o oszczędność tylko żeby wyeliminować awarię sprzęgła -i udało się, a na wymianę poduch przyjdzie czas gdy powróci "telepanie" przy ruszaniu.
Przychylam sie do poduszek(nie, nie ide spac ). Przy ruszaniu jak kola buksują to cały przód skacze. I tu pytanie: jak wyglądają koszty poduszek i ile ich tam jest ?
Pomógł: 54 razy Dołączył: 23 Maj 2008 Posty: 942 Skąd: Zabierzów
Wysłany: Wto Mar 31, 2009 17:30
seyfer napisał/a:
Przy ruszaniu jak kola buksują to cały przód skacze.
Winą są też zużyte amortyzatory przednie...
[ Dodano: Wto Mar 31, 2009 18:36 ]
A co do sprzęgła to są w nim (w tarczy sprzęgła) takie sprężynki które mają za zadanie tłumienie drgań i one mogą być winne (zużyte),że szarpie autem przy normalnym ruszaniu,bez "buksowania" kół...
Pomógł: 54 razy Dołączył: 23 Maj 2008 Posty: 942 Skąd: Zabierzów
Wysłany: Wto Mar 31, 2009 21:35
Przy ostrym ruszaniu ("buksowanie") kół pewnie rolę odgrywają też opony i to czy asfalt jest suchy czy mokry.
Na mokrym asfalcie przy oponach zimowych też mi koła podrzuca.Na suchym nie.
A starego w Oplu Astrze to samo.
Natomiast na suchym asfalcie i oponach letnich opony się ładnie "palą" bez podskakiwania.No mokrym podskakują.
W kASTRAcie też...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum