Wysłany: Pon Mar 30, 2009 18:44 [R75] Tempomat - nie działa
Typ: CDT Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 1999
Cześć. Zakupiłem ostatnio roverka 75 i mam problem z tempomatem. Posiadam przyciski uruchamiające na kierownicy oraz na panelu, ale podczas jazdy kontrolka nie sygnalizuje włączenia i tempomat nie działa Proszę o poradę w jaki sposób mam to uruchomić, lub też w jaki sposób mam usunąć usterkę. Z góry dzięki
Ostatnio zmieniony przez apples Sob Cze 11, 2011 18:23, w całości zmieniany 4 razy
SPAMU¦
Wysłany: Pon Mar 30, 2009 18:44 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Wysłany: Pon Mar 30, 2009 19:16
Jeżeli chodzi o BMW to napisałem typ silnika.
Właśnie przeglądałem wyszukiwarkę jeden i dwa. napisane nam było w jaki sposób się włącza i tak też zrobiłem. Jedyne co nie sprawdziłem to czy nie spadła mi dźwigienka ( biała plastikowa od gruszki tempomatu do przepustnicy).
Pomógł: 38 razy Dołączył: 26 Lut 2007 Posty: 1182 Skąd: Przejdź do mapy
Wysłany: Pon Mar 30, 2009 20:01
Hirek, sprawdź hallotron przy pedale sprzęgła. To jest najczęściej występująca przypadłość powodująca niedziałanie tempomatu w CDT(i). Jak sciagniesz osłony pod kierownicą, wyżej nad pedałem sprzęgła bedziesz widział takie białe 'cuś'. Ma wymiary ~7x7mm i długości paru cm. Musisz to dosunąć do pedału sprzęgła, tzn do tego wahadełka co chodzi razem z pedałem.
Pomógł: 54 razy Dołączył: 22 Maj 2008 Posty: 957 Skąd: Dąbrowa Górnicza
Wysłany: Pon Mar 30, 2009 20:07
Miałem to samo.Zrób dokładnie tak jak zaleca Dam-Kam.Ciasno,mało miejsca,albo możesz spróbować najpierw odciągnąć nogą pedał sprzęgła-może zadziała.Jeśli nie,to masz niedaleko do Rowana-on wie co i jak.
Pomógł: 38 razy Dołączył: 26 Lut 2007 Posty: 1182 Skąd: Przejdź do mapy
Wysłany: Pon Mar 30, 2009 23:03
jeśli to jest sędziszów małopolski koło ropczyć to ja też za tydzień we wtorek uderzam do domu to ewentualnie jakbyś nie wiedział co i jak to możemy się spotkac gdzieś przy trasie (Orlen) ale zapewniam że jeśli zechcesz poszukać to sam to napewno znajdziesz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum