Typ: Di Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 1996
Witam
Wiem że to normalne zjawisko że płyn może zwiększać swoją objętość ale w żadnym aucie jeszcze tak nie miałem.Chodzi o to że jak jest zimny to mam płyn do max a jak się rozgrzeje to płyn się podnosi do góry ponad max.W VW czy Audi płyn miałem cały czas w tej samej objętości i nic nie szło do góry.Może to wina korka?
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Sob Maj 21, 2011 14:58, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Czw Kwi 16, 2009 10:14 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Chodzi o to że jak jest zimny to mam płyn do max a jak się rozgrzeje to płyn się podnosi do góry ponad max
Też tak mam ... tzn, też mi się zwiększa poziom po zagrzaniu Tyle, że u mnei jest na dnie zbiorniczka, a po rozgrzaniu trochę więcej niż na dnie zbiorniczka
w pełni świadomie i z premedytacją ... tak Jak dolewałem to i tak dość szybko schodził poziom prawie do dna i tak zostawał, wiec ..... przestałem dolewać
witaj!
potwierdzam, u mnie plynu na zimnym silniku jest prawie max (zaduzo mi sie nalalo...), na rozgrzanym rosnie ponad max na wysokosc rowna mniej-wiecej odleglosci miedzy min a max.
ale korek i tak raczej zmienię bo jak go odkręcam na zimnym silniku to nie ma ciśnienia czyli brak psiuknięcia po odkręceniu co by świadczyło że jednak może nie trzymać
jak korek trzyma to gdzie znika to ciśnienie na gorącym?
przecież korek nie wypuszcza go całkowicie tylko nadmiar i powinno być psiuknięcie po odkręceniu korka jak w innych autach jest
Wysłany: Czw Kwi 16, 2009 16:28
Na cieplym plyn sie rozszerza wiec spreza sie powietrze w ukladzie (jest cisnienie) i wtedy przy odkreceniu korka bedzie syk. Gdy plyn stygnie to wraca do swego pierwotnego poziomu i powietrze tez gubi cisnienie bo juz go nic nie spreza. Wiec na cieplym syknie a na zimnym juz nie ma czym.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum